Εγώ η «παλιόγρια» έχω ονοματεπώνυμο !

18
22

Αναζητώντας το απόγευμα στα blogs και στα portal, στοιχεία για το που θα γίνει η κηδεία του Ιάκωβου Καμπανέλλη πέτυχα και μερικά ενδιαφέροντα αφιερώματα για το σπουδαίο συγγραφέα και πάνω απ ’όλα Έλληνα ! Είχα δει και τις εφημερίδες και πολύ ικανοποιήθηκα που του δόθηκε η σημασία που του άξιζε. Μυθιστορηματική φυσιογνωμία, ποιος αυτός που δε τέλειωσε ούτε καν γυμνάσιο, αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μας κληροδότησε όχι μόνο πολιτισμό με το συγγραφικό του έργο αλλά και «Πρόσωπο», αυτό του συνεπούς αγωνιστή. Οι Ναζί τον έστειλαν στο στρατόπεδο των SS, Μαουτχαουζεν για 3 χρόνια. Είχε στο χέρι του για πάντα χαραγμένο τον αριθμό. Ανεξίτηλο βραβείο.

Κάθε φορά που μπαίνω σε blogs πότε γελάω, πότε θυμώνω και πότε εντυπωσιάζομαι από τις πικρές αλήθειες ή τα έξυπνα σχόλια ακόμα και των ανώνυμων. Ακόμα και όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται ως παγκοσμιοποιημένος «Μεγάλος Αδελφός» ή κοινώς «ρουφιάνος» δε χάνω το ενδιαφέρον μου γι’αυτήν. «Θύμα» και εγώ η ίδια, όχι συχνά μπορώ να πω, κακόβουλων ή βαριά προσβλητικών σχολίων – πάντοτε από ανώνυμους – επέλεξα με ψυχραιμία αλλά και βαθειά γνώση του τι είναι η πραγματική είδηση να στέκομαι ως αναγνώστρια στις διευθύνσεις που έχουν όντως να μου προσφέρουν ενημέρωση. Λαμπρό παράδειγμα είναι και το dailycos.com-αμερικάνικη σελίδα δημόσιας διαβούλευσης όπου επωνύμως casino online γίνονται ψηφοφορίες για κρίσιμα π.χ. Νομοσχέδια .

Πολύ συχνά με συναδέλφους βουλευτές συζητάμε το ενδεχόμενο να πάρουμε πρωτοβουλία ώστε αφενός να προστατευθεί η ελευθερία της έκφρασης αλλά και να προστατευθεί σε όλη του την έννοια το άρθρο 2 του Συντάγματος που ορίζει ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου. Και αυτό γιατί έκπληκτοι διαβάζουμε ανύπαρκτες κακοήθεις στην πλειοψηφία τους καταστάσεις ,που αφορούν στο είναι μας. Ειδικότερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε και μία βεβηλωτική και προσβλητική, ρατσιστική διάθεση – πάντα από ανώνυμους bloggers – όπου η κάθε ρυτίδα αποτελεί ηλεκτρονική λέπρα όπου, γενικότερα, η διαφορετική άποψη ή το θάρρος της γνώμης ενός επώνυμου αποτελεί όχι αφετηρία για σκληρή κριτική αλλά για ξέσκισμα! Και εδώ χάνεται το μεγαλείο του μέσου που είναι η διακίνηση ιδεών. Πώς χάνεται ; Από τη «μαγκιά» και τη θρασυδειλία της ανωνυμίας, όχι του χρήστη, γιατί ο χρήστης ό,τι χυδαίο και να γράψει το κάνει στιγμιαία, αυθόρμητα και σχεδόν πάντα χωρίς δόλο ή σκοπό. Δε με γουστάρεις, ΟΚ.

Το πρόβλημα είναι οι οικοδεσπότες. Εγώ λοιπόν, η «κωλόγρια», η «κίτρινη» δημοσιογράφος, η «άθλια» Νεοδημοκράτισσα, το «λαμόγιο», η «αγράμματη», η « άντε μωρή σπίτι σου να πλύνεις κάνα πιάτο, που θες να μιλάς και πολιτικά» – εννοείται ότι αυτά τα κοσμητικά επίθετα τα έχω αλιεύσει για πάρτη μου από ανώνυμους οικοδεσπότες –έχω μια διαφορά. Γιατί και πρόσωπο διαθέτω και ονοματεπώνυμο.

Το κυριότερο ,είμαστε οι πολλοί αυτοί που δε κρυβόμαστε στο έργο μας και δε φοβόμαστε!

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. oloi exoyme onomateponymo…..kai ma8ete kati…oti yparxoyn kai poloi an8ropoi poy
  eno mporoyn na ginoyn gnostoi……….syxainontai tin dimosiotita………xanis tin
  eley8eria soy………ti 8elete na mas pite oti eistai gnosti kai exete axia?
  oloi oi an8ropoi exoyme tin idia axia……….

 2. Τώρα τι να πω?? Ετσι ακριβώς είναι όπως τα περιγράφετε και λίγο χειρότερα ίσως.
  Υπάρχουν Blogs που όχι μόνο φιλοξενούν χωρίς κανένα έλεγχο βρισιές και προσωπικές προσβολές αλλά προτρέπουν τους χρήστες να βρίσουν ελεύθερα και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις και όλα αυτά στο όνομα της ελευθεροτυπίας (?) και της δημοκρατίας (?)όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται φυσικά.
  Εχουμε χάσει εντελώς το μέτρο μου φαινεται

 3. «Θέλω, ανωνύμως, να λασπολογώ, να χυδαιολογώ, να υβρίζω, να γελοιοποιώ, να κατηγορώ άνευ αποδείξεων και φυσικά να μην τιμωρούμαι, μπορώ?». Η απάντηση στο μάλλον ρητορικό ερώτημα είναι προφανής…. Μα φυσικά και μπορείς, εφόσον το αναχρονιστικό σύστημα δικαιοσύνης δεν έχει κάνει ακόμη το μεγάλο άλμα στον κυβερνοχώρο. Και μετά τι….? «Θέλω να κλέβω, να σκοτώνω και να επικαλούμαι ότι το έκανε το ολόγραμμά μου, μπορώ?»!!!!!

 4. «Κάθε φορά που μπαίνω σε blogs πότε γελάω, πότε θυμώνω και πότε εντυπωσιάζομαι από τις πικρές αλήθειες ή τα έξυπνα σχόλια ακόμα και των ανώνυμων»

  είπατε….

  Το ίδιο ισχύει και με τους Ανώνυμους για όσα γράφετε εσείς οι επώνυμοι,…
  Το δικό μου ονοματώπυνυμο, ποια είμαι, τι έχω κάνει στην ζωή μου κτλ το ξέρει ο κύκλος μου. Είτε υπογράψω με το όνομά μου , είτε με την λέξη ΑΝΩΝΥΜΟΣ, το ίδιο θα είναι για εσάς, και για τους άλλους που θα με διαβάσουν. Οπότε πραγματικά άκυρη η σκέψη σας ότι κάποιοι κρύβονται πίσω απο την ανωνυμία τους, σε blogs κτλ…Για εσάς θα είμαι ΑΝΩΝΥΜΗ, εσείς για μένα είστε επώνυμη και μάλιστα πιο δημόσιο πρόσωπο δεν γίνεται, και μπορώ να σας κρίνω, όπως νομίζω και όπως ξέρω – όχι για το με πόσους άνδρες έχετε πάει, αλλά για το άν είστε ικανη ώς δημοσιογράφος και βουλευτής!.
  Αν δεν το αντέχετε ,αλλάξτε επάγγελμα. Τώρα την θυμηθήκατε την προστασία της αξίας του πολίτη!! Και θα την εφαρμόσετε επειδή σας έβρισαν κάποιοι στα blogs και όχι για άλλους λόγους? (ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ?). Δεν σας είδα να μιλάτε για τους άλλους βουλευτές να συζητάτε το ίδιο, και την δική μας αξία που μας φέρεστε ΣΑΝ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ! Είπαμε έχουμε υπομονή…αλλά ώς πότε???
  Για το αν μπορεί ένα post ΑΝΩΝΥΜΟΥ, να είναι έξυπνο ή έυστοχο, να σας βοηθήσω λίγο να κατεβείτε απο τον θρόνο σας, αν πιστευετε ότι όσοι είσαστε με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ όπως το εννοείται, είστε και πιο έξυπνοι ή μορφωμένοι (!)

  Δυστυχώς τις περισσότερες φορές γελάμε για να μην κλάψουμε, με αυτά που γράφετε ή ΔΕΝ γράφετε οι περισσότεροι στο επάγγελμά σας. Και όσο εσείς έχετε την δύναμη να αλλάξετε συνειδήσεις, να παραποιείτε- ‘η έστω – να κρύβετε επιλεκτικά αλήθειες, (γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει) κτλ κτλ, όλοι εμείς οι ανώνυμοι θα γραφουμε όπου μπορούμε, ό,τι θέλουμε… Μερικά αν είναι υβριστικά προς το άτομό σας – υπομονή – , αυτό κάνουμε και εμείς μέ όλλους εσάς, που επιμελώς μειώνετε την αξία μας καθημερινά. Ποιο € ? πάει αυτό… στοχέυεται άλλού εδώ και καιρό!

  Με συμπάθεια ελικρινά
  μια πρώην παραπλανημμένη νεοδημοκράτισσα
  βουτηγμένη στην Ανωνυμία της

 5. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ.ΛΙΓΗ ΗΡΕΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΚΙ ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…..ΗΡΕΜΙΑ ΚΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ..

 6. Κυρια Πιπιλη, βλεπω μια απιστευτη ευαισθησια σε αρθρα του aixmi.gr που εμμασα η αμεσα επιζητουν την αρση της ανωνυμιας στα blogs. Για πολλους λογους δεν αποτελει αυτο το μετρο την λυση του προβληματος.
  Αναφερατε οτι το άρθρο 2 του Συντάγματος ορίζει ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου. Ο σεβασμος και η προστασια της αξιας του ανθρωπου μπορει να αντιμετωπιστει με τον χαρακτηρισμο αρθρων – λαμβανοντας υποψιν καθαρα το αντικειμενικο κριτηριο του λεκτικου περιεχομενου τους – ως υβριστικα η απειλητικα. Η αρση της ανωνυμιας δεν αποτελει λυση καθως σκεφτειτε πως πχ. καποιοι δημοσιογραφοι επωνυμα μπορει μεν να μην βριζουν και να μην απειλουν αλλα παραπληροφορουν και ετσι καταστρατηγουν και αυτοι το αρθρο 2 Σ. μη σεβομενοι την αξια του ανθρωπου κατα του οποιου στρεφεται η παραπληροφορηση. Αρα ειναι μονο η ανωνυμια το προβλημα;
  Αναφερατε επισης οτι το μεγαλείο του μέσου χάνεται από τη «μαγκιά» και τη θρασυδειλία της ανωνυμίας. Σε αυτο θα ελεγα οτι οπως επωνυμια ετσι και η ανωνυμια εχουν καποια χαρακτηριστικα. Δεν ειναι δυνατον η ανωνυμια να ειναι μια χαρα οταν πχ. μεσα απο τα blogs προαγεται η κριτικη και ελευθερη σκεψη ενω παλι η ιδια η ανωνυμια να εμπεριεχει «μαγκιά» και τη θρασυδειλία οταν καποιος βριζει η απειλει. Αρα το θεμα ειναι ο τροπος χρησης της – μαλλον η καταχρηση της – απο τον συγκεκριμενο χρηστη και οχι θρασυδειλια της ανωνυμιας αυτη καθ αυτην.
  Καταληξατε οτι και πρόσωπο διαθέτω και ονοματεπώνυμο και είμαστε οι πολλοί αυτοί που δε κρυβόμαστε στο έργο μας και δε φοβόμαστε! Θα ελεγα οτι και οι ανωνυμοι bloggers διαθετουν και προσωπο και ονοματεπωνυμο. Επιλεγουν ομως να μην το δημοσιοποιησουν. Ετσι η φωνη που εκφραζουν μπορει να κριθει tabula rasa και οχι απο επηρεασμους απο το ποιος το γραφει. Πχ ενας υπουργος που εχει κατηγορηθει η καταδικαστει(!) για καταχρηση δημοσιου χρηματος αλλη αντιμετωπηση θα εχει αν γραφει ενα αρθρο σε ενα επωνυμο blog και αλλη αλλου οντας ανωνυμος, ακομα και αν το αρθρο ειναι υπεροχο. Τετοιου ειδους θετικοι η αρνητικοι επηρεασμοi εκλειπουν στα ανωνυμα blogs. Οποτε παραλληλα με τα επωνυμα πρεπει και τα ανωνυμα blogs να συνεχιζουν να υπαρχουν γιατι και αυτα με αλλο τροπο επιτελουν τον σκοπο τους.
  Τελος βεβαιως και ειναι καταδικαστεα τα υβριστικα, απειλητικα και συκοφαντικα αρθρα στα ανωνυμα blogs ομως αυτα αποτελουν την μεγαλη μειοψηφια εναντι των αρθρων που αναρτωνται.
  ΑΣ ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ – ΑΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ – ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

 7. Πολύ καλό το άρθρο…στο ξεκίνημα των blogs στην Ελλάδα…κατακλύστηκε το διαδίκτυο από ένα, κατα πλειοψηφία ρεύμα ανώνυμων συκοφαντών…που ο ένας κοίταγε να ‘βγάλει’ είδηση (παραπολιτικού ή κουτσομπολιού στυλ )πιο γρήγορα από τον άλλο…θέλω να πιστεύω πως έρχεται πλέον να αντισταθμιστεί αυτό, με ολοένα και περισσότερα σοβαρά blogs και portal-ένα ειδησεογραφικό μοντέλο ηλεκτρονικής ενημέρωσης που έχει και επώνυμες απόψεις-η ανωνυμία σκοτώνει,σκοτώνει την είδηση πρώτα απ’όλα…αν και στην Ελλάδα του κουτσομπολιού,των μεσημεριανάδικων και της λαίλαπας των υβριστικών,παραπολιτικών και κουτσομπολίστικων blogs που ξεχύθηκαν μετά το 2007, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς..πλέον όλοι έχουν υποψιαστεί ότι όπου δεν υπάρχει επώνυμη υπογραφή, υπάρχει κάποιο ‘συμβόλαιο’ ή κάποια ‘άνωθεν’ εντολή…φτάσαμε στο σημείο δλδ ένα λειτουργικό μέσο άμεσης ενημέρωσης και άκρως δημοκρατικό,για να το παρακολουθήσουμε, να είμαστε υποψιασμένοι για τα πάντα σ’αυτή τη χώρα…και με ‘βρώμικο’ μυαλό…λόγω των ‘βρώμικων’ ανώνυμων που συνήθως σπιλώνουν τον οποιονδήποτε ελέω συμφερόντων…άντε όλα αυτά ένα παιδί 12,14 και 16 ετών που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο επί μονίμου βάσεως,να τα ξέρει ή να τα υποψιάζεται…ή καποιος ενήλικος,που απλά η καθημερινότητα δεν τον αφήνε, να ασχολείται με το τι γίνεται στα κανάλια,στα κόμματα και στα τηλε-ριάλιτυ κοκ…αυτός είναι ο στόχος όλων των ανώνυμων και γενικώς τον ευθυνόφοβων,των λόγων και πράξεων τους…η αμάθεια και καλλιέργεια ‘στρατού’ ανίδεων που θα τους μανιπιουλάρουν στο μέλλον όπως παλιά οι κλαδικές,οι συνδικαλιστές, τα pay roll κοκ…τώρα έχουμε την ανώνυμη και συκοφαντική μπλογκόσφαιρα…ως σφαίρα επιρροής της κοινής γνώμης…αφού η τηλεόραση αργοπεθαίνει και ο τύπος πέθανε…κάποιοι θα ‘επενδύσουν’΄στους ανώνυμους ‘HEADS’ των blogs, εγώ θα συνεχίσω να διαβάζω τους επώνυμους και έγκριτους…η ιστορία θα δείξει ποιος έχει μεγάλυτερη διάρκεια και ποιον θα πάρουν με τις τομάτες…

 8. Χαίρομαι που σας βλέπω να έχετε το θάρρος της γνώμης σας…Σας παρακολουθώ χρόνια και χαίρομαι που δεν έχετε αλλοιωθεί από τη ‘τριβή’ σας στο σύστημα και που ασχολείστε τόσο πολύ με τις νέες μορφές ενημέρωσης και τα social media…Παρακολουθώ το facebook προφίλ σας και το προσωπικό σας blog.

 9. η φωτηνη πιπιλη εχει παντα χιουμορ αυτοσαρκαζεται και και δεν μασάει. σε τέτοια ιδους σχόλια για οσους την ξέρουν αφήνουν ενα ζεστό χαμόγελο, δεν με ενδιαφερούν οι 300 τους απεχθάνομαι, αλλα μερικοί απο αυτούς έχουν και άλλες ιδιότητες που μπορούν να σε κάνουν απλά να τους χωνεύεις η πιπιλη ειναι μια εξερεύνηση οταν δεν γραφη για πολιτική.θα ηθελα να την δω σε πιο ουσιώδη και κοινονικοανθρωπιστικα θέματα,μετα απο όπως μας κατάντησαν οι μεν και οι δε.

 10. Πολύ καλό το άρθρο σας, επισημαίνει ορισμένες καίριες πλευρές του θέματος της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς πολλοί κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και χυδαιολογούν. Σε κάθε περίπτωση η στάση της κας Πιπιλή είναι πάντοτε ξεκάθαρη, υπεύθυνη και επώνυμη, από τους ελάχιστους βουλευτές που χαρακτηρίζονται από την άμεση επαφή με τον κόσμο.

 11. ωραια….λεω λοιπον κατι… καλο, κακο, ωραιο, ποιητικο,προσβλητικο,χυδαιο,ζαβο,εξυπνο και τελος παντων κατι που ο καθεις το κρινει υποκειμενικα….και υπογραφω απο κατω και λεω οτι λεγομαι Χαριτωμενιδοαναρχοκουζουλη Ευτερπη! και λοιπον?το ονομα δινει τον χαρακτηρα των γραπτων μου? η την αξια τους? η μηπως αν εγραφα ποσο καλη ειστε και ποσο σοφη δεν θα πειραζε η ανωνυμια!μηπως ειμαστε λιγο υποκριτες?
  κυρια Πιπιλη ολοι εχουμε ονομα..το οποιο και να σας το πω δεν θα σας πει τιποτα γιατι εγω ειμαι για εσας (οχι προσωπικα ) τους πολιτικους ενα νουμερο στην καλπη και «ενα νουμερο» στο τιποτα … δυστυχως ομως ενω εχουμε ονομα δεν εχουμε ολοι «τσαγανο» και αγωγη….και λεβεντια…γιατι αν ειχαμε δεν θα βριζαμε διαδικτιακα αλλα θα βγαιναμε στους δρομους και θα τα σπαγαμε ολα! ετσι…για να ξεσπασουμε τον θυμο μας που αφησαμε να γινει οτι εγινε σε αυτην την χωρα,που αφησαμε τους κλεφτες να φανε τον ιδρωτα μας και τον ιδρωτα τον γονιων μας….να τα σπασουμε ολα!…αλλωστε ολα εκει εξω δικα μας ειναι και τα κανουμε οτι θελουμε …..η μηπως οχι?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here