Εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για το προσφυγικό φαινόμενο

0
19

 

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» φιλοξενεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μέσα στο Μάρτιο. Ανάμεσα τους η ομαδική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο «New Era Eaudesea» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου στην αίθουσα εκθέσεων στη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην έκθεση, δεκαέξι Έλληνες ζωγράφοι, εικαστικοί και γλύπτες (Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης) επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσα από διαφορετικές φόρμες της τέχνης το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού τόπου.

Η εικαστικός Ειρήνη Μπαζάρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, γράφει στο κείμενό της «…Το ταξίδι αυτό των προσφύγων γίνεται μέσα από το υγρό πέρασμα της θάλασσας. Το υγρό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, την ζωή και την γέννηση, εφόσον και η ζωή η ίδια ξεκινάει το ταξίδι της μέσα από το υγρό στοιχείο του νερού».

Ακόμη, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η προσφυγική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» τη Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου . Στην συζήτηση θα συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Μουζάλας (αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης (καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού), πρέσβυς Στέλιος Περράκης (καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ως συντονιστής.

Τις εκδηλώσεις θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, χαιρετισμό θα απευθύνουν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μουζάλας, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και παράγοντες τις πνευματικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here