«Είμαι ηθικά ένοχος» παραδέχτηκε ο λογιστής του ΄Αουσβιτς

0
13

Ηθικά ένοχος για τον θάνατο τουλάχιστον 300.000 Εβραίων δήλωσε ο Όσκαρ Γκρένινγκ, ο «λογιστής» του Άουσβιτς, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο δικαστήριο του Λίνεμπουργκ. Εξήντα έξι χρόνια μετά την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Γκρένινγκ είναι πιθανόν ο τελευταίος στρατιώτης του Γ’ Ράιχ που δικάζεται για ναζιστικά εγκλήματα, στην τελευταία πράξη μίας δικαστικής εποποιίας με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.

Κατηγορείται ότι άρπαζε τα χρήματα των εκτοπισμένων για να τα στείλει στο Βερολίνο και ότι παρέστη, τουλάχιστον μία φορά, στη διαδικασία της επιλογής στην είσοδο του στρατοπέδου για τον διαχωρισμό όσων ήσαν ικανοί προς εργασία και όσων προορίζονταν για άμεση εξόντωση.

Ο Γκρένινγκ, ο οποίος θα γίνει 94 ετών στις 10 Ιουνίου, θα δικαστεί για συνέργεια σε διακεκριμένες δολοφονίες από το δικαστήριο του Λίνεμπουργκ.
Κατηγορείται ότι συνέβαλε στην αποστολή, την άνοιξη του 1944, 300.000 εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς, που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή φυλάκισης 3 έως 15 ετών. Εξήντα επτά επιζώντες και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος εκπροσωπούνται από 14 συνηγόρους στη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ κατατάχθηκε στα Waffen SS το 1941 και μεταφέρθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς το 1942. Ορκίζεται ότι δεν έχει δώσει ποτέ «ούτε ένα χαστούκι» σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, το κατηγορητήριο δεν τού προσάπτει καμία άμεση βιαιοπραγία, ωστόσο τον τοποθετεί στην αλυσίδα του μηχανισμού εξόντωσης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here