Εξαρθρώθηκε η μεγαλύτερη σπείρα διαρρηκτών που δρούσε στην Αττική

0
4

Τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση διαρρηκτών που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία είχε «ρημάξει» την Αττική, τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης μετά απο πολύμηνες συστηματικές έρευνες, ταυτοποιήθηκαν συνολικά 155 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Γεωργιανοί, από τα οποία συνελήφθησαν 30, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι υπόλοιποι 125 αναζητούνται. Συλληφθέντες είναι 25 Γεωργιανοί, τέσσερις Αλβανοί και ένας Βούλγαρος.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με μαφιόζικες μεθόδους και τα μέλη του συνεργάζονταν με διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους για την πώληση των κλοπιμαίων, ενώ τα κέρδη τα έστελναν, κατά κύριο λόγο στη Γεωργία, με εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ως χώρο συγκέντρωσης και ορμητήριο, οι «ομάδες κρούσης» χρησιμοποιούσαν την πλατεία Βικτωρίας και τον Άγιο Παντελεήμονα, από όπου ξεκινούσαν για τη «δουλειά» στις περιοχές που είχαν εντοπίσει τους στόχους τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 137 κλοπές σε οικίες και τέσσερις ένοπλες ληστείες, επίσης σε σπίτια, από τις οποίες υπολογίζεται ότι οι δράστες έχουν αποκομίσει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ, από το 2010, οπότε ξεκίνησε η εγκληματική δράση τους.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαζαφείρης, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού, πέρα από την αποδόμηση της οργάνωσης, ουσιαστικά, απέτρεψε μπαράζ επιθέσεων, καθώς το κύκλωμα ετοιμαζόταν για νέα «εξόρμηση» με στόχο τα σπίτια των κατοίκων της Αττικής, τους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 16 σπίτια και δύο ενεχυροδανειστήρια, όπου βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία φυλάσσονται στην Ασφάλεια Αττικής και άρχισε, ήδη, η απόδοση στους ιδιοκτήτες τους.

Για την αναγνώριση των κλοπιμαίων, όλα τα ανευρεθέντα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να τα δουν οι πολίτες.

Σημειώνεται, ότι η οργάνωση αποτελείτο από πολλές μικρές ομάδες, οι οποίες είχαν μοιράσει τις περιοχές δράσης, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών, ενώ συνεργάζονταν, κυρίως, στην αποθήκευση των κλοπιμαίων και στην προώθησή τους για πώληση.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Τονίζεται, ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σχεδόν στο σύνολό του, έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση, τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας, όσο και άλλων περιπτώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here