Εκατομμύρια βγάζει o ISIS από τις κλεμμένες αρχαιότητες

0
3

 

Αποκαλύψεις έκανε ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη για το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως ανέφερε τα έσοδα των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ ανέρχονται ετησίως στα 150-200 εκατ. δολάρια. «Περίπου 100.000 αντικείμενα εγνωσμένης πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων 4.500 αρχαιολογικά σημεία, από τα οποία τα 9 περιλαμβάνονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικύ Κράτους» τόνισε ο Βιτάλι Τσέρκιν. «Το κέρδος που αποκομίζουν από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και αρχαιολογικών θησαυρών εκτιμάται στα 150 – 200 εκατομμύρια τον χρόνο» σημείωσε στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάποιες λεπτομέρειες από τις λεηλασίες του αρμόδιου τμήματος της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν αποκαλυφθεί παλαιότερα από το Reuters, το οποίο έχει στην κατοχή του έγγραφα που ανέκτησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε επιδρομή τους τον Μάιο του 2015 στη Συρία. Ωστόσο αρκετές από τις πληροφορίες του Τσέρκιν φέρεται να είναι καινούργιες.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ που έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Τουρκία ότι παρέχει στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος ότι αγοράζει πετρέλαιο από την οργάνωση, τόνισε πως οι αρχαιότητες εξάγονται λαθραία κυρίως μέσω Τουρκίας.

Ο Τσέρκιν προσέθεσε πως κοσμήματα, νομίσματα και άλλα λεηλατημένα αντικείμενα μεταφέρονται σε τουρκικές πόλεις, όπως η Σμύρνη και η Αττάλεια, όπου εγκληματικές ομάδες δημιουργούν πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης. Στη συνέχεια οι αρχαιότητες δημοπρατούνται κυρίως μέσω διαδικτύου σε συλλέκτες από διάφορες χώρες, ενώ ο Τσέρκιν κατονόμασε διάφορα ηλεκτρονικά site που έχουν δημορατήσει αντικείμενα από το Ισλαμικό Κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here