Έκλεισαν τα σχολεία στη Βιρτζίνια – Αφορμή αραβική καλλιγραφία

0
24

 

Όλα τα σχολεία μιας αμερικανικής κομητείας παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή, αφού μια άσκηση αραβικής καλλιγραφίας, η οποία δόθηκε σε μαθητές, προκάλεσε την οργή πολλών γονέων, ακόμη και εξωτερικές απειλές.

«Λυπούμαστε που αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτό το μέτρο, όμως το κάνουμε ως ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο, ακολουθώντας τις συστάσεις της αστυνομίας και του συμβουλίου διοίκησης των σχολείων της κομητείας της Αουγκούστα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι σχολικές αρχές αυτής της περιοχής της πολιτείας της Βιρτζίνια στις ανατολικές ΗΠΑ.

Η έντονη πολεμική ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες, όταν μία εκπαιδευτικός, η Τσέριλ ΛαΠόρτε, ζήτησε από τους μαθητές της να εξασκηθούν στην ομορφιά της αραβικής καλλιγραφίας, αντιγράφοντας με το χέρι την chahada, η οποία είναι η ομολογία της πίστης του ισλάμ.

Αυτή η άσκηση σχεδίου, που περιλαμβάνεται σε ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για παιδιά του γυμνασίου, γίνεται στο πλαίσιο ενός μαθήματος για τις θρησκείες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το ισλάμ.

«Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα της καλλιτεχνικής πολυπλοκότητας της καλλιγραφίας», διευκρινιζόταν στη διατύπωση της άσκησης.

Δεκάδες γονείς αντέδρασαν με έντονο τρόπο, βλέποντας στην άσκηση αυτή μια προσπάθεια «κατήχησης» των παιδιών τους. Ορισμένοι απαίτησαν να απολυθεί η εκπαιδευτικός. Το σχολείο κατακλύστηκε από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τηλεφωνήματα, μερικές φορές εκδικητικά.

Καθώς τα αιτήματα αυξάνονταν καθαρά σε όγκο, οι αρχές, λαμβάνοντας υπόψη «τον τόνο και το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών», αποφάσισαν το κλείσιμο όλων των δημόσιων σχολείων της κομητείας την Παρασκευή, όπως εξήγησαν. Αναπρογραμματίστηκαν επίσης οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Οι τοπικοί εκπαιδευτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν κάθε προσπάθεια κατήχησης ή προσηλυτισμού.

«Κανένα μάθημα δεν γίνεται για να προαγάγει μια θρησκευτική άποψη ή για να αλλάξει τη θρησκευτική πίστη ενός μαθητή», ανέφεραν. Υποσχέθηκαν ωστόσο, να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ένα άλλο δείγμα, «μη θρησκευτικό», αραβικής καλλιγραφίας.

Παράλληλα ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών έσπευσαν να υποστηρίξουν την εκπαιδευτικό. Μία σελίδα στο Facebook συγκέντρωσε περισσότερες από 2.000 αναρτήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here