Εκλογές και όχι δημοψήφισμα σχεδιάζει ο Τσίπρας. Και ας λέει άλλα δημοσίως…

0
8

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου (στο Star) ότι θα προσφύγει σε δημοψήφισμα αν οι δανειστές εμμείνουν σε μέτρα που παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
Ωστόσο, εγώ σας γράφω από τις 7 Μαρτίου ότι ο πρωθυπουργός και το στενό επιτελείο του, σχεδιάζουν εκλογές και όχι δημοψήφισμα.

Ποια είναι η αλήθεια;
Οι πληροφορίες μου επιμένουν: το πολιτικό συμβούλιο περί τον πρωθυπουργό (Δραγασάκης, Παππάς, Φλαμπουράρης)προσανατολίζεται σε εκλογές, αν οι δανειστές παραμείνουν αμετακίνητοι στις μειώσεις των συντάξεων, στην αύξηση του ορίου απολύσεων και στην επιβολή καταιγιστικών φόρων.

Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να περάσει τέτοια μέτρα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα, χωρίς σοβαρές απώλειες; Αποκλείεται να έδινε θετική ψήφο η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως επίσης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σοβαροί θα ήταν, ταυτόχρονα, και οι κραδασμοί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Ήδη δυο βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τέτοια μέτρα.

Ακόμη και αν ήθελε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να υιοθετήσει τέτοια μέτρα (που δεν θέλει), πώς θα έλυνε τον «γόρδιο δεσμό»;
Με δημοψήφισμα;
Προφανώς όχι. Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα επιχειρούσε. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με εκλογές και εφόσον το δίλημμα προς τους πολίτες θα ήταν «ψηφίστε μας για έναν έντιμο αλλά επώδυνο συνασπισμό».

Αυτή τη στιγμή τέτοια εντολή δεν έχει ο πρωθυπουργός. Έχει εκλεγεί για να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε έναν άλλο δρόμο, οι δανειστές όμως δεν το δέχονται. Συνεπώς, χρειάζεται άλλη λαϊκή εντολή.

ΥΓ Μην πιστεύετε ότι και η αντιπολίτευση θα ψήφιζε τέτοια μέτρα. Ο Βενιζέλος το είπε ήδη, ο Σαμαράς δεν θα αργήσει, ίσως και ο Σταύρος Θεοδωράκης… Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ούτε λόγος, φυσικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here