Εκπρόσωπος SPD: Το Grexit δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε

0
10

 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Kάρστεν Σνάιντερ είναι πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
«Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα«, δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
Βλέπει ρήγμα ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ δηλώνει «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Προτείνει δε οι δανειστές να διαγράψουν 50-60 δισ. του ελληνικού χρέους.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη , δεν αποτελεί επιλογή κατά τον Κάρστεν: «Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες. Εν τούτοις, μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση.

Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να να αναπτυχθεί οικονομικά, να καταπολεμήσει την διαφθορά, να σπάσει το ολιγαρχικό σύστημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει ως ανταπόδοση να διορθώσουν τα λάθη στην πολιτικής σωτηρίας συνολικά και να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. «Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Η χώρα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική – «και όχι να έχουμε αυτό κάθε έξι μήνες αυτήν την ανασφάλεια, αυτό το παζάρεμα»

Ο Σνάιντερ βλέπει ένα ρήγμα μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών Σόιμπλε σε σχέση με την οικονομική σωτηρία της Ελλάδας: «Διαπιστώνεται ότι όχι μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών είναι διασπασμένη, αλλά και η κυβέρνηση». Μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε υπάρχει μια σχέση σχεδόν όπως μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη, διαπιστώνει ο Γερμανός βουλευτής.

Ο Κάρστεν Σνάιντερ είναι «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί, αν όχι αυτή τη βδομάδα, την ερχόμενη, για την απελευθέρωση των περίπου 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Μετά θα πρέπει να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα.

Στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας θα έπρεπε οι δανειστές να προβούν σε μια διαγραφή χρέους ύψους 50 έως 60 δισ. ευρώ , διαφορετικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Τo Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Την παρούσα αναταραχή για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες κατά τους δανειστές δεν είναι επαρκείς, την χαρακτηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός «σκηνοθετημένη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here