ΕΚΤ: 23 δισ. επιβαρύνθηκε το Δημόσιο για την στήριξη των τραπεζών

0
8

Κατά 12,5% επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό η οικονομική στήριξη του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες (δηλαδή 23 δισεκατομμύρια ευρώ) την τελευταία επταετία (2008 και 2014), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ελλάδα ήταν ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που υπέστησαν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον τραπεζικό τομέα.  Πίσω φυσικά από την Ιρλανδία, όπου το συνολικό πλήγμα στον προϋπολογισμό έφτασε το 24,1% του ΑΕΠ.

Μεγάλες ήταν όμως οι επιβαρύνσεις και για τη Σλοβενία (12% του ΑΕΠ) και την Κύπρο, όπου οι δαπάνες ανήλθαν στο 8,5% της οικονομικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστες ήταν οι ζημιές για την Γερμανία με 1,3% του ΑΕΠ ενώ για την η Ισπανία με 4,4%.

Γαλλία και Ιταλία αποκόμισαν κάποια μικρά οφέλη – 0,1% του ΑΕΠ – από τις τράπεζες, λόγω των επιστροφών-κερδών από τις υποστηρικτικές επενδύσεις τους.

Τέλος, αναφορικά με το δημόσιο χρέος, σε επίπεδο ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 4,8% του ΑΕΠ, ενώ Ιρλανδία και Ελλάδα ξεχώρισαν αρνητικά, καθώς επωμίστηκαν πολύ μεγαλύτερο βάρος, με το εθνικό χρέος τους να αυξάνεται κατά 22,6% και 22,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here