ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη λόγω του Brexit

0
8

 

Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018, λόγω… Brexit, προβλέπουν 51 επαγγελματίες αναλυτές σε έρευνα που έκανε η ΕΚΤ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,4% για το 2017 και το 1,6% για το 2018 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Για εφέτος, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%.

«Με βάση τα αναλυτικά σχόλια των ερωτηθέντων, οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», σημείωσε η ΕΚΤ.

Οι αναλυτές, που ενσωμάτωσαν το Brexit στις προβλέψεις τους, εκτίμησαν ότι οι συνέπειές του θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 κατά 0,26 της ποσοστιαίας μονάδας και τον πληθωρισμό κατά 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας.

Η επίπτωση στην ανάπτυξη θα επέλθει μέσω μείωσης των καθαρών εξαγωγών στη Βρετανία, που θα περιορισθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της στερλίνας, την αβεβαιότητα για τη φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ και την αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικής αγορές, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα. Η επίπτωση του Brexit στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα είναι, ωστόσο, μικρότερη. Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 1,2% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,8% σε πέντε χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here