Έκτακτη Σύνοδος των «28» υπ. Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την ασφάλεια

0
9

Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή απάντηση στη τζιχαντιστική απειλή του ISIS, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η Γαλλία αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, με το Παρίσι να ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για την λήψη μέτρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ , ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονιστεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε με τη σειρά του ότι η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανάγκη θέσπισης του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές για τον εντοπισμό των μετακινήσεων των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, ο Ολάντ μίλησε χθες για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν από την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να διευθετηθεί πολύ σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here