Τραγικές ελλείψεις στην ασφάλεια της Ευρώπης – Τι λέει η έκθεση για την Ελλάδα

0
6

 

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ασφάλεια στην Ευρώπη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο τους φόβους για την ανεπαρκή «οχύρωση» της «γηραιάς» ηπείρου απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Πέρα από τις πληροφορίες για το πώς οι βομβιστές για μία ακόμη φορά- όπως αποκαλύφθηκε και μετά από το μακελειό στο Παρίσι- ξεγλίστρησαν από τα χέρια των αρχών πριν από το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες, η έκθεση επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο τους φόβους για την ανεπαρκή «οχύρωση» της «γηραιάς» ηπείρου απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Η έκθεση για την ισλαμική τρομοκρατία, που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου και την οποία αποκαλύπτει η «Καθημερινή», επισημαίνει την ύπαρξη ξενών στο «δίχτυ» ασφαλείας της ΕΕ.

Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών.

Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στην εφημερίδα ότι τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές διωκτικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως όμως- όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο- να μπορέσουν να τις αποτρέψουν.

Αναφορά στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι παραλείψεις που εντοπίζονται ακόμη στον έλεγχο και τη δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εξόδου στη χώρα αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως κενά στην αντιτρομοκρατική «ομπρέλα» της ΕΕ. «Σε ορισμένα hotspots εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται έλεγχοι ασφαλείας», επισημαίνεται στην έκθεση με έντονα γράμματα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι δύο από τα πέντε hotspots είναι πλήρως λειτουργικά, συνεχίζουν να καταγράφονται ελλείψεις στην καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σύστημα Eurodac, ενώ τονίζεται ότι «δεν γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στα σημεία εισόδου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Δεν καταχωρούνται στις βάσεις οι τζιχαντιστές

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Οπως αναφέρεται ως παράδειγμα, ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here