Εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα – Αντιδράσεις και παγκόσμια κατακραυγή

0
5

 

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περίπου στις 02:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση, αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Ο πύραυλος φαίνεται ότι έθεσε ένα αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο έναν αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα την πληροφορία, ωστόσο περιορίστηκε να αναφέρει ότι παρακολουθεί την τροχιά που διέγραψε ο πύραυλος για να προσδιορίσει εάν η εκτόξευσή του ήταν επιτυχής.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου ενδέχεται να ήταν αποτυχημένη.

Τα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο πύραυλος μοιάζει να απέρριψε τις δεξαμενές του πρώτου και του δεύτερου σταδίου καύσης, με τις δεξαμενές του πρώτου σταδίου να πέφτουν στη θάλασσα, στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου.

Αντίθετα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος φαίνεται πως έφθασε στο διάστημα.

Ένας αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε, φαίνεται να έχει περάσει από τα νησιά Οκινάουα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι θα κάνει μια ειδική αναγγελία το μεσημέρι (05:30 ώρα Ελλάδας), χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Η εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σθεναρές κυρώσεις.

Η Παρκ επεσήμανε ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα απλά και μόνο για να ενισχυθεί η θέση του καθεστώτος, όπως είπε.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της, αλλά και αυτή των συμμάχων της.

Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα Κυριακή για να συζητήσει την εκτόξευση ενός πυραύλου από μέρους της Βόρειας Κορέας, δήλωσαν διπλωμάτες κρατών μελών του ΣΑ.

Το αίτημα για τη σύγκληση κατεπείγουσας συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ υπέβαλαν από κοινού οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές αυτές.

Εντελώς απαράδεκτη χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος έκανε λόγο για μία ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση, απαντώντας έτσι στην εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου «δορυφόρου» από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Αμύνης.

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο – ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει -τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here