Έκθεση – φωτιά: Οι Βέλγοι είχαν πληροφορίες από το 2014 για επίθεση των Αμπντεσλάμ

0
8

 

Απόρρητη έκθεση της αστυνομίας – που επικαλείται το Politico – αναφέρει πως η βελγική αστυνομία είχε πληροφορίες από τα μέσα του 2014 οτι οι βομβιστές του Παρισιού ο Σαλάχ και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ σκόπευαν να πραγματοποιήσουν «μία μη αναστρέψιμη πράξη».

Σύμφωνα με την έκθεση, η ριζοσπαστικοποίηση των δύο αδερφών συνδέεται με τον εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Η πρόθεσή τους να κάνουν κάποιου είδους επικίνδυνη ενέργεια ήταν γνωστή στις δυνάμεις ασφαλείας του Βελγίου πολύ πριν τις επιθέσεις. Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να υποβάλει έκθεση σχετικά με τους αδελφούς στην κεντρική βάση δεδομένων της αστυνομίας επειδή δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα σε ποιον αδερφό θα αφορούσε.

Αυτό το επιχείρημα όμως αμφισβητείται καθώς όπως αναφέρει η έκθεση και τα δύο ονόματα των αδελφών βρισκόντουσαν στη βάση δεδομένων.

Η έκθεση μάλιστα κάνει λόγο για προχειρότητα από συγκεκριμένα άτομα, για περιορισμένους πόρους και έλλειψη διαδικαστικής καθοδήγησης προς αξιωματικούς που ασχολούνται με ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες.

«Τίποτα δεν έγινε με τους φακέλους μετά τη σύνταξη των πρακτικών (που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τα αδέρφια),» αναφέρει η έκθεση, εξηγώντας ότι οι φάκελοι παραμένουν άθικτοι λόγω «θεμάτων ικανότητας». «Ως εκ τούτου, μέχρι τις επιθέσεις στο Παρίσι δεν έγινε τίποτα», αναφέρει η έκθεση.

Η αστυνομία είχε επίσης στην κατοχή της υπολογιστές, USB και τηλεφωνικά δεδομένα που αφορούν τους αδελφούς Αμπντεσλάμ από το Φεβρουάριο του 2015, αλλά δεν χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες αυτές «ούτε ακόμα μετά το Παρίσι ή πολύ πρόσφατα».

Όπως ανέφερε μάλιστα η Le Soir τη Μεγάλη Τρίτη, αίτημα του εισαγγελέα να αξιοποιήσει τις τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους αδελφούς Αμπντεσλάμ απορρίφθηκε από την αστυνομία λόγω της έλλειψης πόρων. Το αίτημα έγινε στην αντιτρομοκρατική μονάδα μετά την ανάκριση από την οποία πέρασαν τα αδέρφια στις αρχές του 2015 καθώς ήταν ύποπτοι ότι ήθελαν να φύγουν για τη Συρία. Στις 21 Απριλίου του 2015, η αστυνομία αποφάσισε ότι ο φάκελος των Αμπντεσλάμ δεν χρειάζεται περαιτέρω εξέταση.

Σύμφωνα με το Politico στο ρεπορτάζ του ενημερώνει για τον συντάκτη της έκθεσης που περιλάμβανε τις άκρως απόρρητες πληροφορίες. Όπως σημειώνει κάθε σελίδα της έκθεσης έγραφε στο πάνω μέρος «Εyes Only» και μπορούσαν να τη δουν μόνο ορισμένοι βουλευτές χωρίς όμως να την αφαιρέσουν από το γραφείο που βρισκόταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here