Ελαττωματικό εξάρτημα «φταίει» για τη συντριβή του αεροσκάφους της AirAsia

0
16

 

 Το αεροπορικό δυστύχημα με το Airbus A320-200 της Air Asia στην Ινδονησία που συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Δεκέμβριο (162 νεκροί) προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας ελαττωματικού εξαρτήματος του αεροπλάνου, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι ερευνητές στην τελική τους έκθεση.

Επανειλημμένα προβλήματα, που οφείλονταν στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης ανάγκασαν τους πιλότους να απενεργοποιήσουν τον αυτόματο πιλότο εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας για να επιδιορθώσουν την βλάβη, πριν χάσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση, ο αυτόματος πιλότος απενεργοποιήθηκε λόγω των επανειλημμένων σημάτων συναγερμού που προκλήθηκαν από μια ρωγμή σε συγκόλληση στο σύστημα πηδαλίου διεύθυνσης— που βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του πηδαλίου.

Στο τέταρτο σήμα του συναγερμού, οι πιλότοι ενεργοποίησαν τους αυτόματους διακόπτες σε μέρος του συστήματος ελέγχου σε μια προσπάθεια να το θέσουν εκ νέου σε λειτουργία. Ο ελιγμός απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε να χάνει τη σταθερότητά του, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε στη συνέχεια το πλήρωμα κατέστησαν το αεροπλάνο μη ελεγχόμενο» με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη εγκατάλειψη του αεροσκάφους, μην επιτρέποντας πλέον στο πλήρωμα να το σηκώσει, εξηγεί η έκθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here