Έληξε η 6ωρη αεροπειρατεία στη Λάρνακα – Παραδόθηκε ο δράστης (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
9

 

Έπειτα από έξι δραματικές ώρες έληξε η αεροπειρατεία στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακς, με την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση του δράστη.

Το περιστατικό καταγράφηκε γύρω στις 09.00 το πρωί όταν ο πιλότος πτήσης Egypt Air, με 55 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα ζήτησε άδεια για αναγκασιτκή προσγείωση επικαλούμενος αεροπειρατεία. Το Airbus είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί με προορισμό το Κάιρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης ήταν ζωσμένος εκρηκτικά και υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με τα κίνητρα της πράξης του.

Έγινε γνωστό ότι ο αεροπειρατής είχε γράψει τετρασέλιδη επιστολή στην πρώην σύζυγό του Μαρίνα Παράσχου, που ζει στην Κύπρο, στο χωριό  Ορόκλινη, κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.  Το μόνο αίτημα που υπέβαλε ήταν να δει τη γυναίκα του, την οποία οι Αρχές μετέφεραν στο αεροδρόμιο όπου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση, σύμφωνα με τις πηγές.

Όλοι συγκινήθηκαν από την τόλμη του άνδρα καθώς θεωρήθηκε πως ο αεροπειρατής ήταν ερωτοχτυπημένος με την πρώην συζυγο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους. Ωστόσο, όταν της παρέδωσε την επιστολή και τη μετέφρασαν, ο δράστης διετύπωνε το πολιτικό αίτημα να απελευθερωθούν κρατούμενοι -κυρίως γυναίκες- από τις αιγυπτιακές φυλακές. Ένα αίτημα που οι αιγυπτιακές Αρχές απέρριψαν αμέσως.

Από την αρχή ωστόσο, κρίθηκε ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία αλλά τα κίνητρα ήταν εντελώς προσωπικά.

Μπέρδεμα προκλήθηκε στην αρχή με την ταυτότητα του δράστη, καθώς μεταδόθηκε πως πρόκειται για έναν 59χρονο καθηγητή Κτηνιατρικής, επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, που ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα.

Αργότερα όμως ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πραγματικός δράστης είναι αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir ονομάζεται Σέιφ Ελντίν Μουστάφα.

Η Αίγυπτος στέλνει ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό. «Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών», δήλωσε ο Aιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

 

Λίγο μετά τις 14.00 όλοι οι όμηροι απελευθερώθησαν, ενώ ο δράστης απέμεινε μόνος στο αεροπλάνο και λίγο αργότερα παραδόθηκε. «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας..

Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών.

Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here