Ελλάδα – Ισραήλ: Άμεσα βήματα συνεργασίας στην ενέργεια

0
3

 

Ιδιαίτερα εποικοδομητική κρίνεται από κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, με την οποία ο κ Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του.
Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών , για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων .
Υπό αυτό το πρίσμα η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα και παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου -Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος- προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Επίσης, έγινε συζήτηση για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.
Κυβερνητικές πηγές είπαν ακόμα ότι Αλέξης Τσίπρας και Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ για την επιτυχή έκβαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης του προσεχούς Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού:
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Γιουβάλ Στάινιτς.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η βέλτιστη εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Η συνεργασία στους τομείς αυτούς θα γίνει πιο συστηματική, έν όψει και της διακυβερνητικής συνάντησης των δύο χωρών, που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2016, ενώ θα ακολουθήσει και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here