Έλλειψη σχεδίου για το προσφυγικό διαπιστώνει το Ποτάμι

0
4

 

Για απουσία σχεδίου σε ό,τι αφορά το προσφυγικό κάνει λόγο το Ποτάμι και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «αναποφασιστικότητα», καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «τα “πήγαινε-έλα” της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει εστίες συγκρούσεων και διχασμού των τοπικών κοινωνιών».

Η Σεβαστουπόλεως υπογραμμίζει ότι «η βία δεν λύνει τα προβλήματα» και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους δημάρχους, ενώ ζητεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εξετάσει τις 10 προτάσεις που το Ποτάμι κατέθεσε πρόσφατα, ανάμεσα στις οποίες είναι:

Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μέσα από το διάλογο να ξεπεραστούν προβλήματα.
Ορισμός Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος.

Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη διάσωση των προσφύγων. Εφόσο χρειαστεί, εμπλοκή των ναυτικών δυνάμεων της χώρας ως αποτρεπτικού παράγοντα. Άμεση ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον πλωτά μέσα από την Ε.Ε.

Κατασκευή παράλληλα με τα hotspots στα νησιά και πλωτών hotspots, με δέσμευση της κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές για τη δυναμικότητα του κάθε hotspot και τον σύντομο χρόνο παραμονής των προσφύγων. Καταγραφή των προσφύγων από τα ελληνικά hot spots εντός 48 ωρών.

Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Αν η Τουρκία δηλώσει αδυναμία, να ενισχυθεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις περιπολιών στα παράλιά της κι όχι στη θάλασσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα ναυάγια και τους πνιγμούς.

«Ύψιστη υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας και παράλληλα να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες, ειδικά στα σύνορα και στα νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Η χώρα όμως -όπως άργησε να αντιληφθεί η κυβέρνηση- δεν μπορεί να είναι ο τόπος προορισμού των μεταναστών όλου του κόσμου», καταλήγει το Ποτάμι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here