Ελληνικά Παραμύθια: Ο Καραγκιόζης, ο Ήρωας της Πλατείας.

1
68

Ο Καραγκιόζης είναι αδιαμφισβήτητα ο λαϊκός ήρωας της Ελλάδας.
Ο τελευταίος μύθος.
Ο μύθος που επικράτησε και επισκίασε όλους τους άλλους. Ακόμα κι αυτούς που μιλούσαν για παλληκαριές , για μάχες και για θαύματα.

Για έναν περίεργο λόγο από παιδί απεχθανόμουν τον Καραγκιόζη.
Πέταγα πέτρες στο σεντόνι, όταν οι άλλοι χειροκροτούσαν τον Καραγκιόζη να βουτάει με πονηριά το ξεροκόμματο από τον Αγά.
Άργησα να καταλάβω γιατί ο Καραγκιόζης ήταν τόσο αγαπητός, και τόσο οικείος, αλλά εμένα συνέχισε να με εκνευρίζει.

Καμπούρης από τις σφαλιάρες και πάντα σκυφτός για να  επιβιώνει λάθρα.
Κουτοπόνηρος, ψιλολαμόγιο και απίστευτα γλύφτης στον Αγά και στο Κοτσαμπάση.
Ποτέ δεν έγινε τίποτα παραπάνω από Καραγκιόζης, αλλά επιβίωσε, καμπούρης και καρπαζοεισπράκτορας.
Του πέταγε ο Αγάς το κόκαλο κι εκείνος χίλιες υποκλίσεις έκανε κι ας έβραζε μέσα του κι ας ήξερε οτι δεν ήταν παρά ο Καραγκιόζης που ποτέ μα ποτέ δε θα τολμήσει ,ποτέ μα ποτέ δε θα διεκδικήσει ,ποτέ μα ποτέ δε θα σηκώσει ανάστημα….

Επιβιώνει, όμως, ο Καραγκιόζης .
Τον θυμάστε; Πάντα έμπαινε στη σκηνή με τον Μπάρμπα Γιώργο να τον κοπανάει με τη μαγκούρα, αλλά έμπαινε καταχειροκροτούμενος από το πλήθος της πλατείας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επιβιώνει, λετε, ο Καραγκιόζης. Παρων στη σκηνή με τον Μπάρμπα Γιώργο να τον κοπανάει με τη μαγκούρα, αλλά παντα καταχειροκροτούμενος από το πλήθος της πλατείας.
    Ξερετε γιατί; γιατι το πληθος της πλατείας είναι όλοι καραγκιοζηδες! Ολοι μας ειμαστε καραγκιοζηδες! και αυτοι που γραφουν για λιμοκοντορους και αυτοι που διαβαζουν και δεν εξεγειρονται…δυστυχως… Τελικα πρεπει να βρούμε τους μπαρμπαγιωργους… να παρουν τις μαγκουρες και να διωξουν τους καραγκιοζηδες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here