Ελβετία: Ακύρωσε το αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0
18

 

  Η άνω Βουλή της Ελβετίας υπερψήφισε την Τετάρτη την ακύρωση της ισχύος του αιτήματος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 1992, μόλις μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Είκοσι επτά μέλη της Άνω Βουλής υπερψήφισαν την ακύρωση της μακροχρόνιας αίτησης, έναντι μόλις 13 γερουσιαστών που τάχθηκαν κατά, ενώ δύο απείχαν. Τώρα η Ελβετία αναμένεται να ειδοποιήσει επίσημα την ΕΕ για την απόφασή της.

Ο Thomas Minder, σύμβουλος του κρατιδίου Schaffhausen και ένθερμος υποστηρικτής της έννοιας της «ελβετικότητας», δήλωσε στην εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» ότι ήταν πρόθυμος να «κλείσει το θέμα γρήγορα και ανώδυνα», αφού μόνο «λίγοι τρελοί μπορεί να θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ τώρα».

Ορισμένοι πολιτικοί, ακόμη, υποστήριξαν ότι η ψηφοφορία ήταν περιττή, καθώς η Ελβετία δεν θεωρείται από την ΕΕ ως επίσημη υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ.

Η χρονική στιγμή της επιβεβαίωσης της εθνικής κυριαρχίας της Ελβετίας και της ανεξαρτησίας της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αν και συμπτωματική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here