Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιδιώκουν Μέρκελ – Ερντογάν

0
12

 

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα επιδιώκουν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν, ζητώντας τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στη «διαχείριση» των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ, μετά τις χθεσινές συναντήσεις στην Αγκυρα με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της συμμαχίας για την «καταπολέμηση των διακινητών» κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και θα συζητήσουν τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πρόκειται για μια «νεφελώδη» πρόταση που προκαλεί πολλά ερωτήματα, κυρίως όμως αν θα συμμετάσχουν τουρκικά πολεμικά σκάφη στις περιπολίες στο Αιγαίο.

Επίσης, η Μέρκελ, η οποία δέχτηκε δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Αγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, επέμενε στη θέση της ότι η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση που έχει λάβει για ποσοστώσεις στην υποδοχή των προσφύγων.

Τόνισε πως αυτό το σύστημα πρέπει να διαμορφωθεί σύντομα, διότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις ροές και εμείς επί έξι μήνες να λέμε ότι θα συζητήσουμε το ζήτημα των ποσοστώσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here