Ένας Ιστορικός, αρχηγός κράτους στην Ισλανδία

0
7

 

Οι προεδρικές εκλογές στην Ισλανδία ανέδειξαν νικητή τον Γκούντνι Γιοχάνεσον, έναν πανεπιστημιακό, καθηγητή Ιστορίας, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αναλύοντας την πολιτική ιστορία της χώρας του.

Ο Γιοχάνεσον ήταν το φαβορί για τον προεδρικό θώκο από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του καθώς οι δμηοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται εξ αρχής των οκτώ αντιπάλων του. Στις δημοσκοπήσεις τις πρώτες ημέρες συγκέντρωνε ακόμη και το 69% των προθέσεων ψήφου αν και έλαβε τελικά μόλις το 37,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ένα γεγονός που αποδόθηκε στην απροσδόκητα καλή επίδοση άλλης μιας ανεξάρτητης πολιτικού, της επιχειρηματία Χάτλα Τομασντότιρ που έλαβε το 29,8% των ψήφων.

Άρχισε την εκστρατεία του ενώ ήδη εμφανιζόταν να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να διαδεχθεί τον Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, τον βετεράνο πολιτικό 73 ετών, από τα οποία τα 20 ήταν αρχηγός του κράτους. Το βασικό πλεονέκτημα του Γιοχάνεσον; Δεν ανήκει στην πολιτική ελίτ, η οποία έγινε στόχος σκληρών επικρίσεων μετά την αποκάλυψη, στις αρχές Απριλίου, των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, βάσει των οποίων πολλοί εύποροι Ισλανδοί είχαν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ο Γιοχάνεσον, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 48 του χρόνια, έχει πιο ήρεμο στιλ από τους περισσότερους πολιτικούς, συναινετικό, διόλου λαϊκιστικό. Σπούδασε στην Οξφόρδη, πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, πριν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες.

Ο Γιοχάνεσον, μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων του Στίβεν Κινγκ στα ισλανδικά, δεν εκδήλωσε ποτέ κομματική προτίμηση. Απαντά ότι είναι ακομμάτιστος. Υπόσχεται να είναι «αντικειμενικός», να παραμείνει «εκτός κομματικής πολιτικής», να «ενώνει τον λαό μάλλον, παρά να τον διχάζει». Τάσσεται εναντίον της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος υπέρ του Brexit; «Άλλαξε πολλά, με την καλή έννοια, για τους Ισλανδούς», κρίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here