Εννέα ανατροπές στις συντάξεις με κρυφές παγίδες

0
9

 

Εννέα ανατροπές στις συντάξεις με πολλές κρυφές παγίδες φέρνουν οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Επηρεάζονται παλαιοί συνταξιούχοι ως προς τον επανυπολογισμό και τη μείωση επικουρικών και εφάπαξ, και κυρίως οι νέοι (προς συνταξιοδότηση) ασφαλισμένοι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Οι ανατροπές αφορούν:

1. Στα κριτήρια απονομής προσωρινής σύνταξης, οι οποίες ξεκινούν από τα 144 ευρώ το μήνα για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 69,9%, από 192 ευρώ για συντάξεις θανάτου και από 268,8 ευρώ για συντάξεις γήρατος στην περίπτωση εξόδου με μειωμένο όριο ηλικίας κατά 5 έτη. Το ανώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης και μόνο για όσους αποχωρούν με πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος, είναι 768 ευρώ.

2. Στις μειώσεις των επικουρικών για τους σημερινούς συνταξιούχους που έχουν άθροισμα συντάξεων (κύριας, επικουρικής) άνω των 1.300 ευρώ μικτά, ή περίπου 1.150 ευρώ καθαρά.

3. Στον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων για όσους υπέβαλαν αιτήσεις από 1/1/2015 καθώς και για όσους είναι σε εκκρεμότητα με υποβολή αιτήσεων μέχρι 31/12/2014.

4. Στα κριτήρια χορήγησης επιδόματος για τους ανασφάλιστους πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 4.320 ευρώ το χρόνο ή με οικογενειακό εισόδημα έως 8.640 ευρώ το χρόνο. Το επίδομα που θα παίρνουν είναι από 20,01 έως και 360 ευρώ το μήνα, μετά το 67o έτος.

5. Στο νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που ισχύει για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από 1/9/2013 και μετά. Το ποσό που θα λάβουν θα έχει μειώσεις ως και 22% πέραν των άλλων περικοπών που επιβλήθηκαν μέχρι τώρα. Ειδικά για τις αποχωρήσεις από 1/1/2014 οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες κάθε χρόνο.

6. Στις νέες επιβαρύνσεις που θα έχουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα (1%) για την επικουρική ασφάλιση.

7. Στον τρόπο υπολογισμού των νέων οριστικών συντάξεων γήρατος, αναπηρίας, θανάτου για όσους υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά που ισχύει ο νέος νόμος, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και για όσους έκαναν αίτηση πριν από το νόμο, αλλά η έναρξη καταβολής σύνταξης αρχίζει μετά τις 13/5/2016.

8. Στην κατάργηση του επιδόματος συζύγου από όλους τους νέους συνταξιούχους και στα κριτήρια χορήγησης μόνο του επιδόματος λόγω τέκνων.

9. Στις νέες αυξημένες εισφορές που θα καταβάλλουν από φέτος οι αγρότες για σύνταξη και για τον κλάδο ασθένειας με επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 33% και φτάνουν στο 45%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here