Ένοχοι και συνένοχοι

11
126

Με το σάλιο δεν σβήνει η πυρκαγιά

Μάξιμ Γκόρκι, Η ζωή ενός άχρηστου ανθρώπου

Και βέβαια δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνθρωποι. Ούτε οι βουλευτές. Διαφέρουν ως προς το προσωπικό ήθος, τη μόρφωση, την εντιμότητα. Όμως –δυστυχώς- οι πολιτικοί μας παίζουν όλοι τους ίδιους ρόλους. Κι έχουν όλοι τους ίδιους στόχους.

Υπακοή στον Αρχηγό και όχι σε Αρχές (πολιτικής ηθικής).
– Πελατειακά δίκτυα και όχι διαφανείς σχέσεις.
– Αίσθηση ασυλίας και ατιμωρησίας και όχι λογοδοσίας.
Συγκαλύψεις των «δικών τους παιδιών» και όχι δικαιοκρατία.
Προνόμια και όχι ισότητα και ίσες ευκαιρίες.
Παρεϊκές/οικογενειακές business και όχι ανιδιοτελής προσφορά.
Άγχος επανεκλογής και όχι τήρηση υποσχέσεων, δεσμεύσεων.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και σ’ αυτόν εντάσσονται λίγο-πολύ όλοι. Άλλοι δια πράξεων και άλλοι δια παραλείψεων. Άλλοι από σκοπιμότητα κι άλλοι από πειθαρχία.

Τώρα ζητάνε εξειδίκευση και προσωποποίηση των ευθυνών, αλλά νομίζω ότι είναι πλέον αργά.

– Όταν αποδέχτηκαν ότι «τα φάγαμε όλοι» υπήρξε κάποιος διαχωρισμός;
– Όταν αποδέχτηκαν ότι «έτσι είναι η Ελλάδα» υπήρξε κάποια διαφοροποίηση;
– Όταν o κάθε αρχηγός έλεγε «αναλαμβάνω την ευθύνη» (και συνέχιζε να κάνει τα ίδια) ρώτησε κανένας «ποιά ευθύνη, για ποιές πράξεις»;

Ζήσανε χρόνια στο γυάλινο πύργο του απυρόβλητου, της ανευθυνότητας και του συμψηφισμού ανομιών.

Τώρα όμως, είναι όλοι υπόλογοι. Τώρα (κατά)δικάζονται και οι σιωπές…

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΧΩ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΖΗΤΩ ΠΑΝΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΚΑΙ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΗΣΥΧΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ!
  Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ! ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΙΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ…..
  ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ!

 2. Τώρα (κατά)δικάζονται και οι σιωπές…
  Τώρα πια δεν υπάρχει κανένα άλλωθι στην σιωπή. Οι βουλευτές, από όποιο χώρο και αν προέρχονται, θα πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν εκλεγεί και αντιπροσωπεύουν το λαό και όχι αρχηγούς, κομματικσούς μηχανισμούς και επικίνδυνα κλισέ.

 3. Κύριε Πανούση καλημέρα σας.
  Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα ανωτέρω, αλλά πιστεύω, πως ΤΩΡΑ όλοι οι βουλευτές βλέπουν την ΄΄ώρα μηδέν΄΄ και σπεύδουν να διαχωρήσουν τη θέση τους.
  Φυσικά και θα έπρεπε να είχαν εξεγερθεί προ πολλού, αλλά το πελατειακό σύστημα, ΄΄δουλεύει΄΄ καλύτερα και δραστικότερα, στο εσωτερικό των κομμάτων και όταν αυτά γίνουν εξουσία, τότε καθένας περιμένει τον θώκο που θα τον καταξιώσει και ποιεί την νήσσα.
  Μποροούμε τουλάχιστον τώρα, που ΟΛΑ ανατρέπονται, να ξεχωρίσουμε τις υγιείς φωνές και να ζητήσουμε, την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ευθύνη του κοινοβουλίου, για όσα ως τώρα μεθόδευσε η κυβέρνηση ΚΑΙ με την δική τους ανοχή;
  Ας το κάνουμε. Και επειδή είστε του χώρου της Δικαιοσύνης καταθέτω και αυτό, ΠΟΤΕ θα ζητήσουμε και τις ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας, για τα όποια αδικήματα θα μπορούσε να είχε ασκήσει ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ και δεν άνοιξε ούτε μύτη;

 4. πολύ καλημέρα απ την ΛΑΡΙΣΑ

  ΣΩΣΤΑ τα λές για τους πολιτικούς.Ο κόσμος όμως θα περίμενε εναν ΕΛΛΗΝΑ Ντι Πιέτρο να τους κάτσει στο σκαμνί απο τότε,αλλα δεν…………………γιατί;Αλήθεια τι λέει το ενστικτό σου ,θα βγεί κάτι απ τους ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥς;κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις για σένα απο μια διάλεξη για την ΔΙΕΞΟΔΟ με θέμα την εγκληματικότητα το 98.Σε φιλώ

 5. Απόλυτο, αδικο και ισοπεδωτικό να εντάσσετε ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές στον ίδιο σκοπό τον οποίο μάλιστα αναλύετε σε κατηγοριες. Σεις προσωπικά κύριε Καθηγητά, γνωρίζετε αρκετούς που δεν δεν καμιά απολύτως σχέση με πελατειακές σχέσεις, με ασυλίες και ατιμωρισίες, με συγκαλύψεις και οικογενειακές μπίζνες. Θα περιμέναμε να διακρίνετε! Σε ολους τους χώρους και πόλους εξουσίας, απο το Πανεπιστήμιο μέχρι… την Κεντρική Αγορά του Ρέντη υπάρχουν κ θα υπάρχουν πάντοτε Αυτοί και οι Αλλοι! Οταν διδασκουμε δίκαιο, είναι αναγκαιο νομίζω πρωτίστως να το υπηρετούμε, φανταζομαι να συμφωνειτε.

 6. Εκείνο για το οποίο η δική μας γενιά θα μετανιώσει μία μέρα δεν θα είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών ανθρώπων, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών”.
  Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

 7. Κα Βοζεμπεργκ,και οι σιωπες δικαζονται.Κι οι σιωπες,απ αυτους που ηξεραν,αλλα δεν μιλουσαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here