Επανάσταση: Θα αλλάζουμε κανάλι μόνο με τη σκέψη!

0
11

Η «διαστημική»  εφαρμογή «Mind Control tv«, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν το πρόγραμμα της τηλεόρασης τους, απλά εστιάζοντας τη σκέψη τους στο κανάλι που θέλουν, θα είναι έτοιμη σε λίγο!
Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα του «νοητικού τηλεχειριστηρίου» δοκιμάζει το BBC, ώστε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό. Από τη μία, η εφαρμογή αναμένεται να διευκολύνει ιδίως τους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να βλέπουν τηλεόραση χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου. Από την άλλη, όμως, θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις κινήσεις του μέσου τηλεθεατή, ο οποίος θα μένει «καρφωμένος» στον καναπέ του.

Προς το παρόν, η εφαρμογή, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη λονδρέζικη εταιρεία τεχνολογίας This Place, δοκιμάσθηκε σε δέκα εργαζόμενους του ίδιου του BBC, οι οποίοι κλήθηκαν να αλλάξουν κανάλια με τη σκέψη τους, βλέποντας τηλεόραση στον υπολογιστή τους μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας iPlayer του BBC.

Το πείραμα, σύμφωνα με τις βρετανικές «Indepentent» και «Guardian», στέφθηκε με σχετική επιτυχία, καθώς όλοι λίγο-πολύ τα κατάφεραν. Πάντως, φάνηκε πως άλλοι χρήστες δυσκολεύονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο να αλλάξουν κανάλι με το νου τους.

Κάθε χρήστης φορά στο κεφάλι ειδική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν ο χρήστης συγκεντρωθεί νοητικά στο επιθυμητό κανάλι, μπορεί να στέλνει ηλεκτρικά σήματα-εντολές στη συσκευή της τηλεόρασης και αυτή ανταποκρίνεται ανάλογα.

To ΒBC αναγνώρισε ότι η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, όμως εκτίμησε ότι η συνεχής ψηφιοποίηση του σύγχρονου κόσμου και οι ολοένα πιο εξελιγμένες διεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή θα γνωρίσουν ευρεία εξάπλωση μελλοντικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here