Επεισόδια στην Ειδομένη: Πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τον… εγκλωβισμό τους στην ουδέτερη ζώνη

0
5

 

Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε, ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη.
Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.
Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Tο πρωί επικράτησε χαμός και στο λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασαν πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εγκλωβίστηκαν στο σημείο επειδή η Τροχαία δεν τους άφηνε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς Ειδομένη.

Από τα ξημερώματα κατέπλευσαν στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Πιο αναλυτικά, στον Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάνδη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο. Επίσης το «blue star 2» μετέφερε εννέα μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά.

Σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.

Πάντως, αφού περίμεναν για πολλές ώρες στο λιμάνι, πολλοί από τους μετανάστες μετακινήθηκαν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ, ενώ πολλοί άλλοι έφυγαν μόνοι τους από το Σχιστό.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ένας άντρας από τη Συρία είπε ότι έφτασε το πρωί στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη και πως σκοπός του είναι να φτάσει στη Γερμανία.

«Πληρώσαμε εισιτήριο για να πάμε στα σύνορα. Δώσαμε 95 ευρώ το άτομο για το πλοίο έως τον Πειραιά και για το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στα σύνορα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μας λένε ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά μαθαίνουμε από τις ειδήσεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα σύνορα. Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here