Επέκταση συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια στις προβλέψεις ν/σ

0
2

 

  Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες δέκα μέρες το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τα «βραχιολάκια», τη δήμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα κ.ά. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις οι οποίες αφορούν τις αγωγές κατά του Τύπου.

Σύμφωνα με αυτές, καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και παρέχονται ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από το δικαστή ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης. Παράλληλα, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος με το σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα.

Σύμφωνο συμβίωσης
Βάσει των διατάξεων αναγνωρίζεται η ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις βάσει των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν ακόμα και σε κληρονομικά θέματα.

Όπως υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, «το πρώτο θέμα είναι η μεταρρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης. Πρόκειται για επέκταση σου και σε ομόφυλα ζευγάρια. Να θυμίσω ότι η χώρα έχει καταδικαστεί για το ζήτημα αυτό. Οι οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του συμφώνου προστατεύονται. Γίνεται προσπάθεια για ισορροπία με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου αλλά και άλλες που δεν είναι».

Αναφορικά με το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση, αλλά όπως είπε ο Υπουργός «αναμένουμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις», ενώ για τη θεσμοθέτηση του γάμου ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «το μελετάμε αλλά βρισκόμαστε ακόμη μακριά».

Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού
Με άλλη διάταξη προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής κατά του ρατσισμού, το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ομάδων και ατόμων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας.

Πορείες
Βάσει των νέων διατάξεων, αναφορικά με την παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω συναθροίσεων, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστή εφόσον κρίνει ότι έγιναν για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος, να μην επιβάλλει ποινή σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.

Σωφρονιστικό σύστημα
Επεκτείνεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης ώστε να καλύψει περιπτώσεις φοίτησης κρατουμένων και απόλυσης ανάπηρων κρατουμένων. Στην κατεύθυνση αυτή ρυθμίζεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here