Επιστήμονες: Να μην γίνουν οι Ολυμπιακοί στο Ρίο λόγω Ζίκα

0
7

Ανοιχτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με κοινοποίηση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή υπογράφουν 125 επιστήμονες απο όλο τον κόσμο, με αίτημα  να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία λόγω του ιού Ζίκα.

Η ομάδα των επιστημόνων τονίζει ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό, ο οποίος συνδέεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, είναι ανησυχητικά, και ζητάει από τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του.

Η επιστολή υπογράφεται από 125 επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς σε ιατρικά θέματα από πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ. Για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για «λόγους δημόσιας υγείας», επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το αδύναμο σύστημα υγείας της χώρας. Σημειώνονται μάλιστα ανάγλυφα τα ρίσκα: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες πάνε στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, ενδεχομένως κολλήσουν τον ιό, και επιστρέψουν στο σπίτι τους». Επίσης «υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν οι αθλητές και να επιστρέψουν  σε χώρες όπου ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση του ιού».

Πάντως,  πριν από  λίγες μέρες η ΔΟΕ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναβολή και μετάθεση των Αγώνων, οι οποίοι επρόκειτο να γίνουν στις 5-21 Αυγούστου.

Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από ένα χρόνο αλλά πλέον υπάρχουν συνεχή κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες. Τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από την γέννηση μωρών με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο και μερικές φορές θανατηφόρο νευρολογικό σύνδρομο σε ενήλικες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here