Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ: Η αξιοπιστία έχει κλονιστεί

0
12

 

 Eπιστολή στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Ο πρωθυπουργός ζητεί διαπραγμάτευση με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι, στην επιστολή του, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τον προβληματισμό του για τις σημερινές αποκαλύψεις και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των δύο πλευρών έχει κλονιστεί.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ζητεί από την Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει εάν «αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου».

Η κυβέρνηση, ειδικότερα, εστιάζει σε τρία συγκεκριμένα σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν:

Πρώτον, στο ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο, ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με συνεργάτες του, φέρεται να επισήμανε πως: «Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here