Επιστρέφουν το «πακέτο Χατζηγάκη» 12.000 αγρότες

0
3

 

Τις αποζημιώσεις που έλαβαν το 2008 και το 2009 – γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη» καλούνται να επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα περίπου 12.000 αγρότες. Οι συγκεκριμένοι αγρότες έλαβαν αποζημιώσεις άνω των 5.000 ευρώ κι αναμένεται να επσιτρέψουν το συνολικό ποσό των 40 εκατ. στο Δημόσιο.

Εξετάζεται μάλιστα, τα ποσά αυτά, να καταβληθούν τμηματικά – ενδεχομένως και σε δόσεις κατανεμημένες σε δύο ή τρία χρόνια – και μέσω των βασικών ενισχύσεων που δίνονται στους αγρότες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας και σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για τη χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο. «Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα καθώς τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο όπως επεσήμανε και σημείωσε ότι μετά την απόδοση των 40 εκατ. ευρώ θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πληρώσουν οι αγρότες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here