Σταθάκης: Επιτυχία μας ότι η έδρα του Ταμείου έμεινε Ελλάδα

0
8
Discussion and voting at the parliamentary plenum about the negotiation and agreement with the European Stability Mechanism (ESM), at the Greek Parliament, in Athens, Greece on July 15, 2015. / Συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ΑΘήνα, Ελλάδα στις 15 Ιουλίου 2015.

Για σημαντικές νίκες της απελθούσας κυβέρνησης έναντι των δανειστών στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε σημερινές δηλώσεις του.

«Η κυβέρνηση αφενός πέτυχε δύο σημαντικές, θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ κι αφετέρου  απέτρεψε μια δυσμενή εξέλιξη, την οποία αξίωναν οι δανειστές, τη μεταφορά της έδρας του νέου Ταμείου από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο», δήλωσε ο κύριος Σταθάκης στον ρ/σ Στο Κόκκινο, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι:

«Εν αντιθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο δεν υποχρεούται να κάνει οπωσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις». Με αυτόν τον τρόπο, είπε, σώσαμε νερό και ενέργεια, υπό την έννοια ότι εντάσσονται στη κατηγορία των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο στόχος είναι, σε βάθος χρόνου να αναβαθμιστεί η αξία τους».

«Η δεύτερη σημαντική αλλαγή», πρόσθεσε, «είναι πως τα κέρδη από τη λειτουργία του ταμείου θα κατευθύνονται με αναλογία 50%-50% στην εξόφληση του χρέους και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, ο απελθών υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «άτυπο «μορατόριουμ» ανάμεσα στην Πολιτεία και τις τράπεζες, έως το τέλος του χρόνου.» Δοθέντων και των νόμων για τις ρυθμίσεις, πρόσθεσε, «υπάρχει πλήρης προστασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here