Επίθεση κατά της Ελλάδας για το προφυγικό από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ

0
4

 

Υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) σε δηλώσεις του πριν από το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.

Έχει πλήρη κατανόηση πως η Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει μόνη της (σ.σ.: τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων), ωστόσο δεν έχει «καμία κατανόηση για το ότι η Ελλάδα δεν αφήνει να βοηθηθεί», τόνισε ο κ. Κουρτς.

Προσέθεσε δε, πως η αναμενόμενη συμφωνία για ένα σχέδιο προστασίας των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στο ότι η ΕΕ θα έχει περισσότερες δυνατότητες να ορίζει στους Έλληνες ότι θα πρέπει να δέχονται να βοηθηθούν.

«Είναι ένα τελείως κεντρικό βήμα, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη μας χωρίς σύνορα στο εσωτερικό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε είχαν για πάρα πολύ χρόνο φόβους να αντιδράσουν απάνθρωπα, γι’ αυτό η Ε.Ε παραμέλησε επί μακρόν την υλοποίηση της συνοριακής διασφάλισης στα εξωτερικά της σύνορα και ενόσω αυτό δεν αποκαθίσταται, είναι αναγκαία η βοήθεια προς άλλες χώρες και ως εκ τούτου προέκυψε η συνεργασία με την Τουρκία.

Κατά την άποψή του Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι σκόπιμη μία συνεργασία με την Τουρκία σε μερικούς τομείς, όπως στην επαναπροώθηση των προσφύγων, ωστόσο τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να περαιώσει η ίδια, διότι διαφορετικά θα περιέλθει σε μία εξάρτηση η οποία είναι επικίνδυνη.