«Επίθεση» Οικολόγων στην κυβέρνηση για την παραχώρηση αιγιαλού σε επιχειρηματία στην Ίο

0
21

 

 

Η παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας αλλά και θαλάσσιου χώρου σε επιχειρηματία για την ανάπτυξη πεντάστερης τουριστικής μονάδας στην Ίο, εξόργισε τους Οικολόγους Πράσινους.

Το Πανελλαδικό τους συμβούλιο, χαρακτηρίζει σοβαρότατο πλήγμα στην συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, την παραχώρηση αιγιαλού σε επιχειρηματία στην περιοχή Διακοφτό της Ίου και συγκεκριμένα επιφάνειας αιγιαλού 10.605 τ.μ., επιφάνεια παραλίας 8.849 τ.μ. και επιφάνεια θαλασσίου χώρου 26.591 τ.μ.

Μάλιστα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την πενταετία της παραχώρησης το δημόσιο θα εισπράξει το ποσό των 154.415 ευρώ…

Στην ανακοίνωση το Πανελλαδικό Συμβούλιο των ΟΠ, επισημαίνει ότι η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, βρίσκεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την παραχώρηση του αιγιαλού σοβαρότατη εκτροπή από τις αρχές και τις θέσεις του πράσινου και οικολογικού κινήματος για τη βιώσιμη ευημερία και την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας.

Στην ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται ακόμα ότι είναι αδιανόητο να διατηρούνται νομικές δυνατότητες για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων μιας επένδυσης από μια κυβέρνηση που θέλει να έχει οικολογικό πρόσημο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητούν την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης και ταυτόχρονα την επιτάχυνση των απαραίτητων νομικών παρεμβάσεων ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αδειοδότησης των όποιων επενδύσεων Οι τελευταίες έβρισκαν και βρίσκουν σχεδόν πάντα ως εύκολο θύμα το περιβάλλον κι εν τέλει την ίδια τη βιωσιμότητα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη στις 19 Δεκεμβρίου, παραχωρείται αιγιαλός, παραλία και θαλάσσιος χώρος:

την παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρος στην εταιρεία «105 Α.Ε.» για την εκτέλεση του έργου: «Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5* στη

θέση Κουμπάρα – Διακοφτό νήσου Ίου», στην εκτός σχεδίου περιοχή «Κουμπάρα -Διακοφτό» της νήσου Ίου και ειδικότερα για την κατασκευή των παρακάτω επιμέρους έργων:

  • Για την κατασκευή της λειτουργικής σύνδεσης: Επιφάνεια αιγιαλού: 571 τ.μ και επιφάνεια παραλίας 134 τ.μ
  • Για την κατασκευή τεχνητής παραλίας στον όρμο Μανιάτα: Επιφάνεια αιγιαλού: 4.462 τ.μ, Επιφάνεια παραλίας : 3.812 τ.μ., Επιφάνεια θαλάσσιου χώρου: 10.590 τ.μ.
  • Για την κατασκευή τεχνητής παραλίας στον όρμο Κουμπάρα: Επιφάνεια αιγιαλού: 2.717 τ.μ., Επιφάνεια παραλίας : 2.246 τ.μ. Επιφάνεια θαλάσσιου χώρου: 12.352 τ.μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here