Έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Λεπέν για ξέπλυμα χρήματος

0
9

 

Έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του πρώην ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν πραγματοποίησαν οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης που αφορά ξέπλυμα χρημάτων προερχόμενων από φοροδιαφυγή, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Η έρευνα αυτή στρέφεται εναντίον του συνιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, ο οποίος έχει διαγραφεί πλέον από το κόμμα του, και ξεκίνησε τον Ιούνιο από την οικονομική εισαγγελία. Αφορά τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από φοροδιαφυγή και της παράλειψης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων –του γνωστού πόθεν έσχες που υποχρεούνται να δηλώνουν οι βουλευτές.

Η έρευνα αυτή διατάχθηκε μετά τον εντοπισμό ενός κρυφού τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό από την υπηρεσία καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του υπουργείου Οικονομικών (Tracfin) και κατόπιν εντολής της Ανώτατης Αρχής για τη Διαφάνεια στον Δημόσιο Βίο (HATVP)

Στα τέλη Απριλίου, ένας ενημερωτικός ιστότοπος, ο Mediapart, αποκάλυψε ότι η Tracfin είχε δώσει σήμα για ένα καταπίστευμα που είχε εντοπιστεί στη Γενεύη, ως διαχειριστής του οποίου φερόταν ο προσωπικός βοηθός του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Σύμφωνα με το σήμα, στο καταπίστευμα περιλαμβανόταν ένας λογαριασμός ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το 1,7 εκατομμύριο ήταν σε μορφή χρυσών νομισμάτων και ράβδων χρυσού.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε διαψεύσει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης και μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λογαριασμός έκλεισε το 2014 και το περιεχόμενό του μεταφέρθηκε σε μια τράπεζα στις Μπαχάμες.

Το σήμα της HATVP για το «πόθεν έσχες» του Λεπέν αφορά τον ίδιο λογαριασμό.

Ο 87χρονος Λεπέν, ο οποίος απουσιάζει σε ταξίδι στο εξωτερικό, αρνήθηκε και πάλι σήμερα κάθε ανάμιξή του στο θέμα. «Είμαι κατάπληκτος και οργισμένος, δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που δικαιολογεί μια τέτοια έρευνα. Δεν έχω κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό«, τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Παρόμοιες έρευνες έγιναν επίσης στα σπίτια ενός νυν και ενός πρώην βοηθών του Λεπέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here