Έρχεται «καυτό» φορολογικό φθινόπωρο

0
5

 

«Τσουνάμι» φορολογικών υποχρεώσεων προμηνύεται και τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται αφού οι πληρωμές δόσεων του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσουν αργά και αυτές του ΕΝΦΙΑ… νωρίς.

Όπως γράφει το enikonomia.gr, παρά τις προσπάθειες που έγιναν στην αρχή του χρόνου από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει για το 2016 μια πιο ομαλή πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, το φθινόπωρο αναμένεται να φέρει άλλη μια χρονιά ένα κύμα φόρων για τρεις λόγους:

1. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσης με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου .

2. Με βάση δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή η ανεξάρτητη πλέον αρχή δημοσίων εσόδων θα είναι έτοιμη να στείλει τα εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Αύγουστο . Συνεπώς η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί βέβαια με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

3. Περίπου το 1/3 (2 εκατ. από τα συνολικά 6 εκατ. φορολογούμενων) εξυπηρετούν ακόμη ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών. Μάλιστα για φέτος χάνουν εντελώς τη ρύθμιση αν δεν καλύψουν την καθυστερούμενη δόση 15 ημέρες μετά τη λήξη της.

Είτε λοιπόν πρόκειται για τη «ρύθμιση Βαλαβάνη» που προέβλεπε την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις, είτε την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων, σύμφωνα με το enikonomia.gr, όλοι αυτοί θα έχουν για τον Σεπτέμβριο να πληρώνουν στην εφορία τριπλή δόση:

Μια για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, μια για τον ΕΝΦΙΑ και μια για τον φόρο εισοδήματος του 2016. Κάποιοι από αυτούς θεωρείται πιθανό να εντάξουν σε 12μηνη ρύθμιση και τον φετινό φόρο εισοδήματος. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι για φέτος ο φόρος εισοδήματος θα είναι από λίγο έως πολύ υψηλότερος.

Στα χαμηλά εισοδήματα θα είναι της τάξης των λίγων ευρώ και θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.500 ευρώ στα 8.363 ευρώ σχεδόν για το σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν – πια – προστατευόμενα μέλη. Με αυξημένους και τους συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα 20.000, αυτόματα η εικόνα του φετινού φορολογικού Σεπτεμβρίου θα γίνει πολύ χειρότερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here