Ερντογάν: Έμαθα για το πραξικόπημα από τον γαμπρό μου (ΒΙΝΤΕΟ)

0
4

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Al Jazeera ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για το τι έγινε την ημέρα του πραξικοπήματος ανέφερε: «Βρισκόμουν με την οικογένειά μου διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν μας ήρθαν κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρχε κάτι το συγκεκριμένο καθώς οι πληροφορίες που λαμβάναμε τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν σποραδικές και αποσπασματικές.

Αποφάσισα να δώσω συνέντευξη τύπου από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα για να καθησυχάσω τον τουρκικό λαό. Έμαθα πως έχει συμβεί πραξικόπημα από επικοινωνία που είχα με τον γαμπρό μου. Περισσότερο από το 52% του τουρκικού λαού βγήκε στους δρόμους και μετέτρεψε το χάος σε δημοκρατία».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει επανέλθει οριστικά ισορροπία στη χώρα ο κ, Ερντογάν σημείωσε «έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας αλλά είναι πιθανό να μην έχουν τελειώσει τα σχέδια κάποιων«.

Οι πραξικοπηματίες ήταν μια μειοψηφία των ένοπλων δυνάμεων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο πως ήταν μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει την μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία» ανέφερε στη συνέντευξη του στο Al Jazeera ο κ. Ερντογάν.

Αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αναμένεται να επηρεαστεί σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα αλλά από τη λογική. Ειδικότερα, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

«Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει.

Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια «χτυπάμε την πόρτα» της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here