Ερντογάν: Να σεβαστεί ο κόσμος το αποτέλεσμα των εκλογών

0
8

 

Nα σεβαστούν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον χθεσινό θρίαμβο του κόμματός του.

Κατά την προσευχή του σε τέμενος στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι  οι Τούρκοι ψήφισαν για σταθερότητα την 1η Νοεμβρίου, μετά την αποτυχία για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου.

Με καταμετρημένο το 99,5%, των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει 49,4% (316 έδρες) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,4% (134 έδρες), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,9% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,7% (59 έδρες).

Ομιλία θριάμβου έκανε στη μία μετά τα μεσάνυχτα και ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην ‘Αγκυρα.

Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει – τρεις φορές – τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία».

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», σχολίασε για το εκλογικό αποτέλεσμα  ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ο Ντεμιρτάς σημείωσε ότι «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

Στόχος της νέας κυβέρνησης, αλλά κυρίως προσωπική φιλοδοξία του Ερντογάν, είναι ο μετασχηματισμός του τουρκικού πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος του Τούρκου προέδρου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here