ΕΡΡΙ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ , ο Ιταλός συγγραφέας της εποχής μας

1
56

Ο Ναπολιτάνος συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης , ηθοποιός Έρρι ντε Λούκα  είναι και συνιδρυτής της πολιτικής οργάνωσης  Lotta Continua (Συνεχής Αγώνας). Αλπινιστής με πολλές πρωτιές στην αγωνιστική αναρρίχηση, ζει κοντά στη φύση και  μεταφέρει στα βιβλία του το πάθος του γι’αυτήν. Φυτεύει δένδρα, αγαπά τα ζώα και μαθαίνει απ’ αυτά. Όπως ο ίδιος εξομολογείται, τα ζώα είναι δάσκαλοι και υπήρξαν πριν από εμάς. Τα ζώα γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τι θα κάνουν κάθε στιγμή . Εμείς είμαστε σχεδόν ανίκανοι να σκεφθούμε τον παρόντα χρόνο – παρατηρεί ο συγγραφέας – και αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε στριμωγμένοι από το παρελθόν και το μέλλον, που συνθλίβουν το παρόν.

Η λογοτεχνία είναι για τον Έρρι ντε Λούκα η καλύτερη συντροφιά και πιστεύει ότι αυτή βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ζώντας και γράφοντας στην εποχή της κρίσης ο συγγραφέας προσδιορίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του την κρίση αυτή με το δικό του μοναδικό τρόπο ως εξής : « Είμαστε σε μια εποχή ειδωλολατρείας της οικονομίας . Άμεση συνέπεια της ειδωλολατρείας αυτής είναι η υποβάθμιση του πολίτη σε πελάτη. Ο τελευταίος αξιολογείται, αναγκαστικά πλέον, ανάλογα με την καταναλωτική του δύναμη…Αυτή είναι η κρίση σήμερα, μια συνεχής υποβάθμιση και αντικατάσταση. Δεν ζούμε πια σε μια κοινότητα αλλά σ’ένα σουπερμάρκετ!

Στην παραπάνω  περιγραφή του Έρρι ντε Λούκα, που το 2013 έλαβε το «Ευρωπαϊκό βραβείο Λογοτεχνίας»και χαρακτηρίστηκε ως «ο συγγραφέας της  δεκαετίας», διακρίνουμε τη φιλοσοφική διάθεση συνδυασμένη με την πολιτική σκέψη του λογοτέχνη, που με την πέννα του αποτυπώνει με ανθρώπινη ευαισθησία, αντικειμενικότητα και αλήθεια τα αλγεινά φαινόμενα της εποχής μας.

Οι Έλληνες αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα του Ιταλού συγγραφέα μέσα απο τις εξαιρετικές μεταφράσεις της Άννας Παπασταύρου, που έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί, καθώς και άλλων εκλεκτών ομοτέχνων της.

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΉττα σοκ και αποκλεισμός για τον Ναδάλ
Επόμενο άρθροΗ HBO υποκύπτει στους εκβιαστές;
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here