ΕΣΡ: Διατάξεις από το 1995 στο ν/σ για τα ΜΜΕ

0
6

 

 Σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του ν/σ για τις άδειες των ΜΜΕ εκφράζει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε γραπτές παρατηρήσεις που απέστειλε στην κυβέρνηση.

«Το νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο την αδειοδότηση παρόχων γραμμικών οπτικο-ακουστικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό διατάξεις που ρύθμιζαν την αναλογική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πολλές από τις οποίες ανάγονται στο 1995» σημειώνεται στο κείμενο με τις παρατηρήσεις.

«Η έλλειψη οιασδήποτε μελέτης τόσο από την πλευρά του κράτους, όσο και των παρόχων επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα μη επιτρέποντας στον νομοθέτη να έχει εικόνα των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην αγορά» τονίζεται στο κείμενο.

«Ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη του Συμβουλίου και προσθέτουν:

«Θεωρούμε μη αναγκαίο τον προσδιορισμό των αδειών που θα χορηγηθούν κατά είδος προγράμματος, πέραν ενδεχομένως των δύο βασικών κατηγοριών (ενημερωτικό-μη ενημερωτικό) δεδομένου ότι ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αδυναμία προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου: «Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», σημείωσε, τονίζοντας πως το Συμβούλιο είχε στείλει από τις 16 Σεπτεμβρίου επιστολή στην οποία έκανε δύο βασικές παρατηρήσεις:

«Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά και γενικότερα τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η άλλη αφορούσε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είχε δηλαδή λάβει υπόψη τις οδηγίες και της συστάσεις της ΕΕ, η εφαρμογή των οποίων έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την χώρα μας».

«Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας» σημείωσε η κ. Αλεξίου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο «δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω».

Η κ. Αλεξίου σημείωσε ακόμη πως «το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here