Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών: Να γυρίσουν στις θέσεις τους οι 2.745 Τούρκοι δικαστικοί

0
3

 

 Την ανησυχία τους εκφράζουν τα μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τις εκκαθαρίσεις στην Τουρκία και ιδίως σε ότι αφορά στον χώρο των δικαστικών.

Σε ψήφισμα τους αναφέρουν ότι η εταιρεία «συμμετέχει στην παγκόσμια αγωνία για την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, την επαύριο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος», όμως «είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες άλλων δημοσίων υπαλλήλων, 2.745 Τούρκοι δικαστικοί λειτουργοί τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα και περίπου διακόσιοι από αυτούς έχουν συλληφθεί».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα:

Επισημαίνουμε ότι το τεκμήριο αθωότητας και η διαφάνεια αποτελούν δικλείδες ασφαλείας για μια δίκαιη δίκη. Οι επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και η τρομοκράτηση των δικαστών με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διαβρώνουν το κράτος δικαίου και τη διάκριση των λειτουργιών και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία.

Καλούμε, λοιπόν, τις τουρκικές Αρχές να ελευθερώσουν και να επαναφέρουν στις θέσεις τους, τους δικαστικούς λειτουργούς, που απολύθηκαν ή τελούν υπό κράτηση, μέχρι να διερευνηθούν και να αποδειχθούν αξιόπιστες οι σε βάρος τους υποψίες. Οποιαδήποτε δε διαδικασία σε βάρος τους πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και, μάλιστα, με τις αρχές της δίκαιης δίκης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τονίζουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να καταργούνται στο όνομα της ασφάλειας. Καλούμε, λοιπόν, την τουρκική Κυβέρνηση, τις κρίσιμες αυτές ώρες, να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να προασπίσει το κράτος δικαίου και να ενδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Τέλος, καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της, το Συμβούλιο της Ευρώπης και κάθε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης τους και να αξιώσουν την υπεράσπιση αυτών των αρχών, για την υποστήριξη των τούρκων συναδέλφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here