Έτινγκερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία

0
4

 

Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost), ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε πως «πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία. Αυτές αφορούν αφενός στο θέμα της Κύπρου, στο οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση και αφετέρου στο προσφυγικό».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι «η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας» και καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ εάν εισάγει τη θανατική ποινή. Πρόσθεσε επίσης ότι ναι μεν ο πρόεδρος Ερντογάν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά «αναμένουμε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα βαθύνει ο εσωτερικός διχασμός στην Τουρκία αλλά όπως είπε «πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας. Αυτό αφορά αφενός μεν το θέμα της Κύπρου, στο οποίο παρεμπιπτόντως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση και αφετέρου στο προσφυγικό».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος βρίσκει την παρατήρηση του Ερντογάν ότι το πραξικόπημα ήταν δώρο Θεού μακάβρια και εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον «συνάδει με το κράτος δικαίου το να στέλνει πρόωρα στη σύνταξη χιλιάδες δικαστές. Ο Ερντογάν σταθεροποιεί τη θέση του στο εσωτερικό, αλλά απομονώνεται στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν είναι αφελές να στηρίζεται κανείς στον Ερντογάν για την επίλυση του προσφυγικού ο Έτινγκερ απάντησε ότι «δεν μπορείς να διαλέγεις πάντα τους εταίρους σου. Εάν θέτεις αυστηρούς όρους δεν μπορείς να συνεργαστείς με πολλές χώρες. Η Τουρκία είναι απλώς σημαντική στο προσφυγικό».

Για το θέμα χορήγησης βίζας ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε ότι δεν την προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου, για τις δε ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «Η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here