Έτοιμες οι Βρυξέλλες και για χάος σε περίπτωση Brexit

0
8

 

Διάφορα σενάρια μελετά η ΕΕ σε περίπτωση Brexit, ενώ αν η βρετανική κυβέρνηση παραβιάσει την προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου απειλούνται συνέπειες, οι οποίες στην ακραία περίπτωση μπορούν να φτάσουν μέχρι την αναστολή της συμμετοχής την στην ΕΕ, με τεράστιες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία.

Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται επίσης και για την περίπτωση που ακολουθήσει… χάος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας, έως και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, κάτι που θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους Βρετανούς.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού. Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Γι αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στη βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here